hirdetés

Reumatológiai betegségek endokrin eredete

A mozgásszervi panaszokkal orvoshoz forduló betegeknek fel nem ismert endokrin alapbetegségük is lehet. Másfelől, az ismert reumatológiai betegségben szenvedő betegeknek lehetnek kezelést igénylő endokrin eltéréseik. Ezeknek a kórképeknek a felderítése diagnosztikai nehézségeket okozhat. A szerző eligazítja az olvasót az endokrin betegség gyanúját keltő reumatológiai kórképek és a reumatológiai betegségek kiváltotta endokrin elváltozások labirintusában.

Az endokrin szervek betegségei gyakran okoznak mozgásszervi fájdalmat. Az érintett betegek panaszai gyakrabban utalnak az izmok, az idegek, az inak és a csontok megbetegedésére, mint az ízületek érintettségére (azaz a fájdalom inkább periarticularis, mint articularis). Az endocrinopathia jelei általában fokozatosan és generalizáltan mutatkoznak. Fontos támpont lehet a testsúly, a bőr, a szőrzet, a libido vagy a menstruációs ciklus újabban felismert változása.

Minden jelentős endocrinopathia sajátos mozgásszervi panaszokkal és tünetekkel társul. Bár az érintett személyek egy része először a mozgásszervi panaszok miatt fordul orvoshoz, a háttérben levő szerzett endocrinopathia rendszerint már előrehaladott állapotú, és megfelelő vizsgálat alapján az első viziten felismerhető. A veleszületett anyagcsere-betegségek (pl. Gaucher-kór, achondroplasia), a nemi kromoszómák eltérései (pl. Turner-szindróma) és a kezeletlen újszülöttkori endokrin működési zavarok (pl. hypothyreosis) is jellegzetes mozgásszervi eltérésekhez vezetnek. A veleszületett genetikai betegségek tárgyalása meghaladja e cikk kereteit.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Michael D. Lockshin, MD
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.