hirdetés

Szisztémás autoimmun betegségek – bevezető

AZ ORVOSTOVÁBBKÉPZŐ SZEMLE e havi szimpóziuma a szisztémás autoimmun megbetegedések szervi maniszfesztációival, azok közül is elsősorban a tüdő autoimmun elváltozásaival foglalkozik. A német szerzők által írt kétrészes dolgozat a különféle autoimmun kórképek – vasculitisek, collagenosisok, arthritisek – klinikumát és diagnosztikáját, illetve terápiáját mutatja be a pulmonológus szemszögéből.
  Az autoimmun betegségek ritkán fordulnak elő, és talán ezért is a klinikusok többsége diagnosztikus sikerként éli meg, ha egy-egy ilyen kórképet sikerül felismernie. A megbetegedések több szervet is érinthetnek – természetesen nem egyforma mértékben. A beteg sorsát jelentősen befolyásolja, hogy mikor, melyik szakma képviselőjével találkozott először, kezelőorvosának milyen irányú az érdeklődése, felkészültsége, milyenek a szakmai kapcsolatai és így tovább.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Prof. dr. Strausz János
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.