hirdetés

Szomatizációs kórképek gyermek- és serdülőkorban

Bevezetés

A gyermek- és serdülőkori szomatizációs kórképek felismerése és kezelése nehéz feladat elé állítja a gyermekgyógyászt: egyrészt egy nem létező betegség szelleme kísért, másrészt a kórkép értelmezésekor elkövetett hibák következtében elveszíthetjük a beteg és családja bizalmát. Bár sok klinikus nagyobb nehézség nélkül megbirkózik a problémával, a többséget mégis megtévesztik a tünetek, bosszankodnak a "képzelt" betegre feleslegesen elvesztegetett idő miatt, vagy az állandóan visszatérő panaszáradat okoz felesleges frusztrációt.

A helyzetet tovább nehezíti, hogy e terület még jelentős részben feltáratlan; sem metaanalízisek, sem a tényeken alapuló orvostudomány eredményei nem járultak hozzá a kórkép megértéséhez. Paradox módon a szomatizációs kórképeket gyermekkorban pszichiátriai betegségnek tartják, mégis a pszichiáterek - a legkülönlegesebb, legszokatlanabb és legbizarrabb esetek kivételével - csak igen ritkán találkoznak e betegekkel. A funkcionális panaszokkal jelentkező gyermekek és serdülők többségével a háziorvos találkozik. Az alábbi tanulmány elsősorban a szomatizálás megértésével és kivizsgálásával foglalkozik, valamint e kórképek mindennapos kezelési stratégiáit foglalja össze.

Meghatározás és osztályozás

A szomatizáció egy vagy több fizikális panaszt jelent, amelyek hátterében részletes orvosi vizsgálattal sem tárható fel kóros eltérés vagy patológiás folyamat. A szomatizálás egyidejűleg zajló, organikus betegséggel is egybeeshet. A szomatizáció jelenségéről feltételezik, hogy egy organikus betegséggel összefüggésben jelentkezik, azonban a panaszok lényegesen túlhaladják a kórképpel vagy a tünetekkel összeegyeztethető mértéket. Tehát a szomatoform kórképek alapvető jellemzője, hogy az egyes alapbetegségekre utaló panaszok hátterében kórállapot nem fedezhető fel, vagy a panaszok intenzitása meghaladja a funkcionális károsodás mértékét.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Tomas Joe Silber, MD, Maryland Pao, MD
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.