hirdetés

Thrombophilia gyermekkorban

A thrombophilia (thrombosis-hajlam) olyan kórállapot, amelyben fokozott esélye van a thromboemboliás betegség kialakulásának. Gyermekkorban ritkák a thromboemboliás betegségek, azonban a már gyermekkorban kialakult vénás thrombosis vagy embolia hátterében gyakran igazolódik legalább egy hajlamosító tényező. Napjainkban egyre nő az igény thrombophilia-vizsgálatok elvégzésére olyan családok gyermekeinél, ahol korábban vénás thromboemboliás eseményt (VTE) diagnosztizáltak. Mivel az elmúlt években egyre nagyobb figyelmet kapnak a thrombosisok, valamint a hajlamosító tényezők közül különösen a Leiden-mutáció, sokszor tünetmentes, negatív anamnézisű gyermekeknél is szeretnék elvégeztetni a szülők a thrombophilia-vizsgálatokat. Rendszeres a kérés thrombophilia vizsgálat végzése irányában a nőgyógyász, háziorvos kollégák felől is kamaszkorú lányok fogamzásgátló tablettával való első ellátása előtt. A következőkben a gyermekkori thromboemboliás események hátterében potenciálisan jelen levő különböző hajlamosító tényezőket mutatjuk be. Összefoglaljuk a thrombophilia-vizsgálatok esetleges indikációit, értékelési nehézségeit, illetve elvégzésük potenciális előnyét/hátrányát a gyermekek és családjuk számára.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Csóka Monika, Semmelweis Egyetem II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika, Budapest
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 10,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.