hirdetés

Transzfúzió daratumumabbal kezelt myeloma multiplexes betegeknél

A vércsoport-meghatározás és a transzfúzió gyakorlati kérdései daratumumabkezelés mellett

Bevezetés
A daratumumab egy CD38-ellenes monoklonális antitest, mely hatékonynak bizonyult myeloma multiplexes betegeknél legalább egy korábbi kezelési vonalat követően. A daratumumab fázis II vizsgálatokban hatékonynak és biztonságosnak bizonyult monoterápiaként, ennek köszönhetően az FDA befogadta korábban kezelt myelomás betegeknél monoterápiában és kombinációs kezelés részeként is. A klinikai vizsgálatok során végzett rutin vércsoport-szerológiai vizsgálatok a daratumumabkezelésben részesülő betegeknél az indirekt antiglobulin teszt (IAT) pozitivitását igazolták. A jelenség hátterében a vörösvértesteken kifejeződő CD38, illetve ennek daratumumab általi megkötése áll. A fenti hatás kiküszöbölésére több alternatív módszert fejlesztettek ki, melyek lehetővé teszik a vércsoport-szerológiai vizsgálatok értékelését. 

A közlemény célja a daratumumab mellett alkalmazott vörösvértest-transzfúziók és a transzfúzióval összefüggő adverz események értékelése volt.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.