hirdetés

Turner-szindrómások testfejlettségi mintázata és testszerkezeti mutatóik alapján elkülönülő alcsoportjaik

Célunk volt Turner-szindrómával élők test- és csontszerkezeti mutatóinak felvétele és tájékozódó elemzése. Húsz Turner-szindrómás test- és csontszerkezeti vizsgálatát végeztük el a Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházak Gyermekendokrinológiai Szakrendelésén, akik az érvényben levő protokollok szerint nem kaptak/kaptak növekedési hormont és ösztrogénkezelést. Jelentős különbséget az így kialakított csoportok végtagszegmenseinek relatív hosszában és csontszerkezeti mutatóiban találtunk.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Annár Dorina, Eötvös Loránd Tudományegyetem, Embertani Tanszék, Budapest
a szerző cikkei

Fehér V. Piroska, Eötvös Loránd Tudományegyetem, Embertani Tanszék, Budapest
a szerző cikkei

Dr. Zsákai Annamária, Eötvös Loránd Tudományegyetem, Embertani Tanszék, Budapest
a szerző cikkei

Dr. Muzsnai Ágota, Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházak, Gyermekendokrinológiai Szakrendelés, Budapest
a szerző cikkei

Dr. Bodzsár Éva, Eötvös Loránd Tudományegyetem, Embertani Tanszék, Budapest
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 1,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.