hirdetés

Új javaslat az arthritis psoriatica elsővonalú kezelésére

Egy vizsgálat szerint a methotraxate kezelésre nem megfelelően reagáló arthritis psoriatica-ban kedvező javulást hoz az adalimumab hozzáadása a terápiához.

hirdetés

Újabban egy Fázis IV (már törzskönyvezett, és a piacon már kapható új gyógyszerek hosszú idejű mellékhatásainak tanulmányozása céljából sok-sok betegen indított, más néven „poszt-marketing”) klinikai vizsgálatról eredményei szerint arthritis psoriatica-ban (PsA-ban) szenvedő, és a kezdeti methotraxate (MTX) kezelésre nem megfelelően reagáló betegeknél az MTX kezelés mellé adott tumor necrosis factor (TNF)-gátló adalimumab növeli a minimumális betegségaktivitási (minimum disease activity, MDA) állapot elérésének valószínűségét – szemben az MTX dózisának emelésével.

A The Lancet Rheumatology-ban online 2022. februárjában megjelent vizsgálat azon kevés új vizsgálatok egyike, melyben egy már bevett kezelési protokollt egy új kezelési lehetőséggel egészítenek ki és e két terápia eredményét hasonlítják össze.

A CONTROL nevű nyílt, Fázis IV. vizsgálat 14 országból 245 olyan beteget tartalmazott, akiknél MTX adásra nem alakult ki MDA. A vizsgálat első részében a betegeket heti 15 mg MTX mellett kéthetente adott 40 mg adalimumabra, vagy a megemelt MTX heti 20-25 mg adagjára (p.os, vagy i.v.) randomizálták. 16 hét elteltével az MDA-t elérő betegeknél folytatták (vagy megváltoztatták) az előző kezelést, az MDA-t el nem érő betegeknél a kombinációs csoportban minden héten, a megemelt MTX-dózisú csoportban pedig minden második héten adalimumabot adtak az addigi kezeléshez.

Az MTX plusz adalimumab csoport 95%-a, a kiterjesztett MTX csoport 90%-a fejezte be a vizsgálat első részét. 16 hétnél az adalimumab csoport 41%-a érte el a MDA-t, az egyedüli MTX csoportban ez mindössze 13%-os volt (P<0,0001). A különbség a nemek és kezelések szerinti egyeztetés után is fennmaradt (OR: 4,6, 95%CI 2,4-8,9). Az MTX adagjának megemelésére nem reagáló betegek 55%-ában alakult ki MDA a kéthetente alkalmazott adalimumab hatására, és a kezdeti adalimumab kezelésre nem reagálók 30%-ánál lehetett MDA-t lehetett elérni, ha a kétheti adagolás helyett helyett hetente adták az adalimumabot.

A 16 hét után MDA-t elérő adalimumab csoport betegeinél 80%-ban 32 hétig folyamatosan fennállt az MDA – még az MTX elvonása után is. A kiterjesztett MTX-es csoportban a következő 32 hétben 67%-ban maradt fenn az MDA folytatólagos megemelt MTX adagolás mellett.

A vizsgálat nyílt elrendezésű volt, ezért az adalimumabot kapó betegek reménykedhettek a javulásban, míg a MTX-et kapó betegeknél valószínűleg kisebb mértékű volt az ilyen elvárás, ami megzavarhatja az eredményeket – szemben az MTX-et kapó betegekkel, akiknél valószínűleg kevesebb volt az ilyen elvárás - mondta Dr. Arthur Kavanaugh kommentárjában a Medscape Medical News-nak. Azt is megemlítette, hogy míg az utóbbi évek kutatásai nyomán egyre többet tudunk meg a rheumatoid arthritisről, addig az arthritis psoriaticáról csak meglehetősen hiányos ismeretekkel rendelkezünk. ban csak hiányos adataink vannak.

Kommentárjában Dr. Oliver FitzGerald (University College Dublin, Írország) hangsúlyozta, hogy bár - az MTX-et jól tűrő betegeknél – az MTX adagjának megemelésével némi javulás érhető el, de az új vizsgálat szerint az adalimumab korai hozzáadása jobb megoldás, és meg is fogja változtatni a klinikai gyakorlatot. Az MTX adagjának emelésére jól reagáló betegek azonban továbbra is kaphatnak MTX-et. Kiemelte, hogy a vizsgálat az adalimumabbal kapott eredmények más biológiai szerekre nem vonatkoztathatóak.

Az American College of Rheumatology (ACR) and National Psoriasis Foundation (NPF) és a Group of Research and Assessment of Psoriasis and Psoriatic Arthritis is az MDA használatát javasolja a PsA aktivitásának megítélésére („treat-to-target” stratégia). Az ACR és az NPF egyaránt első vonalban javasolja TNF-gátlók használatát, a GRAPPA first-line lehetőségnek tartja, míg az European Alliance of Associations For Rheumatology egyedül az MTX-et javasolja első kezelésként.

A vizsgálat felvetette, hogy heti adalimumab adagolás lehet szükséges, ha a minden második héten adott kezelés nem hozza meg a kívánt eredményt. Dr. Kavanaugh (University of California, San Diego) szerint ezt a stratégiát sem PsA-ban, sem rheumatoid arthritisben nem vizsgálták, de persze azokban az esetekben lehet próbálkozni a dózis emelésével, ha a minden második héten adott kezelésre nem alakul ki az elvárt válasz.

Forrás:

Kling J. Trial gives new guidance for choosing initial PsA treatment. Medscape Medical News, March 21, 2022.

Coates LC, Tillett W, D’Agostino M-A, et al. Comparison between adalimumab introduction and methotrexate dose escalation in patients with inadequately controlled psoriatic arthritis (CONTROL): a randomised, open-label, two-part, phase 4 study. Lancet Rheumatology. Published February 25, 2022. DOI: httpas://doi.org/10.1016/S2665-9913(22)00009-X

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.