hirdetés

Új kardiológiai módszer a szívinfarktus halálozásának csökkentésére

Kiterjedt szívinfarktust követően jelentősen javíthatók a túlélési esélyek és a súlyos szövődmények egy része is kivédhető, ha nemcsak az infarktust okozó eret teszik ismét átjárhatóvá, hanem más artériákat is.

hirdetés

Ezzel a következtetéssel zárult a Preventive Angioplasty in Myocardial Infarction (PRAMI) vizsgálat, melynek köztes eredményei annyira egyértelműen igazolják a preventív eljárás előnyét, hogy a vizsgálatot idő előtt berekesztették. Az eredményeket vasárnap hozták nyilvánosságra az Európai Kardiológus Társaság Amszterdamban megtartott éves kongresszusán, és ezen a héten publikálják a New England Journal of Medicine online kiadásában is.

A myocardialis infarktus oka, hogy a szív adott területét ellátó artériát vérrög zárja el részben vagy teljesen, melynek következtében a szívizom elhal. A szívinfarktus intervenciós kezelésének ezért kézen fekvő formája a PCI (percutan coronaria-angioplasztika). A szívinfarktus legsúlyosabb formája a STEMI (az ST-szegmentum emelkedésével járó myocardialis infarktus angol nevének rövidítésével), mely akkor jön létre, ha a vérrög teljesen elzárja a coronariát.

A mostani vizsgálat szerzői azt remélik, hogy eredményeik segítséget nyújtanak a klinikusoknak annak eldöntésében, hogy STEMI infarktust követően milyen módon szüntessék meg az artéria elzáródását. A PCI során a beavatkozást végző orvos nemcsak a tüneteket okozó artéria átjárhatóságát állítja helyre, hanem azt is megvizsgálja, hogy más érágak is elzáródtak-e. A kutatók most azt vizsgálták, hogy ez utóbbiak átjárhatóvá tétele alkalmas-e az újabb szívroham, a szövődmények, illetve a halálesetek megelőzésére.

A vizsgálatot vezető dr. David Wald így fogalmaz: „Amikor a beteg akut myocardialis infarktus miatt kórházba kerül, az elzáródott éren végzett PCI köztudottan életmentő beavatkozás. Nem ennyire egyértelmű ugyanakkor, hogy az orvosnak ezzel egyidejűleg kell-e preventív PCI-t végeznie, azaz biztosítania azoknak az egyéb, részlegesen elzáródott, az adott infarktuseseményben szerepet nem játszó erek átjárhatóságát is. Ez egy gyakori klinikai dilemma.”

A vizsgálat felügyeletéért felelős bizottság a vizsgálat idő előtti lezárására szólított fel, amikor az első eredmények elemzése alapján azt látta, hogy a preventív PCI-n átesett betegek életkilátásai sokkal jobbak voltak, mint azoké a betegeké, akiknél a PCI során csak az adott infarktust okozó vérrögöt távolították el az érből. „Eredményeink azt jelzik, hogy ebben a klinikai szituációban a preventív PCI körülbelül egyharmadára csökkenti a kardiális halálozás, a későbbi myocardialis infarktus, illetve a gyógyszeres kezelésre nem reagáló angina előfordulásának esélyét” – magyarázza dr. Wald, aki arra is felhívja a figyelmet, hogy az új bizonyítékok fényében felül kell vizsgálni a jelenleg érvényben lévő irányelveket, melyek szerint például az Egyesült Királyságban az orvosnak csak azt az eret kell kezelnie, mely a STEMI szívinfarktust előidézte, eddig ugyanis nem volt bizonyított a preventív PCI klinikai előnye.

A mostani vizsgálatban 465 esetben történt sürgősségi PCI kiterjedt szívinfarktus miatt (melyek a STEMI-esetek jelentős részét teszik ki), melynek kapcsán más erek is elzáródtak. A résztvevőknél véletlen besorolás alapján preventív PCI-re (234 beteg) vagy csak az adott érre terjedő beavatkozásra (231 beteg) került sor. A csaknem 2 éves utánkövetés során preventív PCI-t követően 21 beteg, míg a szokványos beavatkozás után 53 beteg halt meg, szenvedett el újabb szívrohamot, vagy alakult ki nála terápiarefrakter angina. Ez a preventív PCI-vel kezelt csoportban 14/100 abszolút kockázatcsökkenést és 65 százalékos relatív kockázatcsökkenést jelent az eddigi beavatkozáshoz képest. A vizsgálat vezetője szerint a preventív PCI átlagosan körülbelül 20 perccel hosszabbítja meg a beavatkozás időtartamát, és hangsúlyozza azt is, hogy „a preventív PCI kezdeti költségei magasabbak, ezt követően azonban költségmegtakarítást eredményeznek, mivel ritkábban válik szükségessé kórházi felvétel, kardiológiai beavatkozások, illetve revaszkularizációs műtétek”.

Olasz kutatók 2011-ben közölték, hogy STEMI miatt végzett PCI után a betegek igen gyakran ismét visszakerülnek a kórházba, ezért hatásos és időben történő preventív és terápiás stratégiák kidolgozását sürgették ebben a betegcsoportban.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.