hirdetés

Vemurafenib (Zelboraf) a melanóma terápiájában

Folyamatosan növekvő incidenciája ellenére az előrehaladott melanóma kezelésében évtizedekig nem állt rendelkezésre a túlélést meghosszabbító gyógyszer. Az utóbbi években exponenciálisan felgyorsult fejlődés következtében a melanóma kialakulásának immunológiai és molekuláris patológiai háttere számos fontos részletében ismertté vált. Klinikai tanulmányokat követően 2011-ben az FDA, 2012-ben pedig az EMA is befogadta az első, túlélést meghosszabbító célzott terápiás gyógyszert, a mutáns BRAF-kináz-inhibitort, a vemurafenibet. Fázis III vizsgálatban a gyógyszert szedőknél a halálozás rizikója 63%-os, a progresszió vagy halál bekövetkeztének esélye 74%-os csökkenést mutatott a standard dakarbazinnal szemben. A hatékonyságot jól mutatta az, hogy az objektív válasz 48% volt a dakarbazin 5%-ával szemben. Bár specifikus mellékhatásai jól tolerálhatók, másodlagos bőrdaganatok kialakulásával is számolni kell. A fenti eredmények ellenére nagy arányban alakul ki rezisztencia, ezért kiterjedt kutatások folynak a rezisztencia okainak feltérképezésére, új gyógyszerek és gyógyszer-kombinációk felfedezésére és bevezetésére. Magyar Onkológia 57:110–113, 2013

Kulcsszavak: melanóma, célzott terápia, vemurafenib, BRAF

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Liszkay Gabriella
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.