hirdetés

Vonatbalesetet követő vinilklorid-szivárgás tanulságai

A vinil-klorid egy színtelen, enyhén édeskés illatú gáz, melyet a műanyaggyártásban alkalmaznak. A gázzal érintkezve akutan légzőszervi panaszok, fejfájás, álmosság, szédülés jelentkezik, a krónikus munkahelyi expozíció pedig tartós májkárosodást okozhat.

hirdetés

A vinil-klorid, másnéven monoklór-etilén polimerizációjával állítják elő a PVC-t. Ez a színtelen, enyhén édeskés illatú gáz mérgező. Vízben kevéssé oldódik, de gyúlékony. Égésekor sósav és nyomokban foszgén keletkezik. A gázzal érintkezve akutan légzőszervi panaszok, fejfájás, álmosság, szédülés jelentkezik; míg a krónikus munkahelyi expozíció májkárosodással, a májban végbemenő zsírfelhalmozódással és tumor kialakulásával (pl. a máj angioszarkomájával) járhat. A MMWR-ben megjelent esettanulmány szerint az akut mérgezés tüneteivel nemcsak a műanyagipari munkásoknál találkozhatunk. 2012 novemberének egyik kora reggelén tehervonat siklott ki egy New Jersey (USA) melletti kis falu határában. Négy tartálykocsi landolt egy patakban, ezek közül az egyik vinil-kloridot szállított, és az azt tartalmazó tartály megrepedt. A mentésben valamivel több, mint kilencven ember vett részt. A tanulmány a katasztrófa-elhárító személyzetet ért expozíciót vizsgálja. A válaszadókat foglalkozás (többek közt mentők, tűzoltók, rendőrtisztek, veszélyes anyagokkal foglalkozó szakemberek), illetve a kitettség kumulatív ideje szerint csoportosították. További két kategóriát alkottak a baleset helyszínén a teljes 8-napos periódus alatt ledolgozott munkaidő hossza szerint: ≤12 vagy > 12 óra (tipikusan 12 órás műszakokban dolgoztak). A katasztrófa-elhárításban résztvevő 93 szakember kérdőívre adott válaszai alapján a legtöbbször említett tünetek a fejfájás (26%), a felső légúti tünetek (26%), továbbá az alsó légúti tünetek (22%) voltak. További panaszok: köhögés, neurológiai tünetek, émelygés, hányás; irritáció, váladékozás, fájdalom vagy égő érzés a szemben; bőrirritáció, fájó vagy égő érzés a bőrön; hasmenés. 21 fő (23%) kért egészségügyi kivizsgálást.  A tünetek megjelenése szignifikánsan a 12 órát meghaladó munkavégzéssel mutatott összefüggést. A résztvevőknek csak 22%-a alkalmazott védőmaszkot helyszíni munkájuk során. Eredményeik felhívják a figyelmet arra, hogy ismeretlen, vagy a határértéket meghaladó kitettségi szintű baleseteknél a katasztrófa-elhárításban résztvevő sürgősségi ellátók egészsége védelmében biztosítani, és mindig alkalmazni kell a védőmaszkot.

 

Forrás: Morbidity and Mortality Weekly Report

 

Dr. H. P.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.