hirdetés

„Zsebpszichiáter” és „okospszichológus”: az okostelefon és a lelki bajok

Ha csak a depressziót írjuk be angolul az okostelefonos alkalmazások áruházainak weboldalán, 1500 appot találhatunk. Az egyik a depresszió diagnosztizálásában, a másik a napi hangulat követésében, a harmadik a pozitívabb gondolkozásban segít. És persze van egy sor alkalmazás szo­rongásos betegeknek, vagy szkizofréniában, poszttraumás stressz beteg­ségben, evészavarokban vagy addikcióban szenvedőknek. De valóban jók-e, használnak-e?

hirdetés

Becslések szerint az emberek 29%-a valamilyen mentális megbetegedés­ben érintett lesz az élete során. A WHO pedig arra hívja fel a figyelmet, hogy a fej­lett országokban az ilyen betegek 55%-a nem kapja meg a szükséges kezelést.1 Más adatok szerint hazánkban a családorvoshoz forduló betegek közül minden ötödik szorongásos zavarban szenved (és a túlnyomó többségük baját nem ismerik fel). Ebben segíthetnek a mobile health (mhealth), azaz egészségügyi okostelefon alkalmazások, melyeket mentális betegek használhatnak. Mint egy hordozható te­rapeutát. Ezek jelenlétét a WHO és a brit National Health Service egyaránt támo­gatja. Ugyanakkor a technológia megelőzi a tudományt, más szóval az alkalmazások döntő többségének hasznosságára nincs tudományos bizonyíték.

A mentális betegségekben szenvedők érzékenyek, azaz egyes alkalmazások árt­hatnak nekik, pl. azért, mert alapvetően automatizmusokon keresztül, és nem személyre szabottan működnek. Sok pszi­chiáter szerint a mentális betegeket támo­gató okostelefonos alkalmazások (appok) világa maga a Vadnyugat. Ugyanakkor az alkalmazások mindig kéznél vannak. Pszi­chiáterhez vagy pszichológushoz menni esetleg nehéz döntés, készülni kell rá, ha­logatni lehet, míg az okostelefon állandóan jelenlévő „partner”. Van olyan adat, amely szerint a betegek 87%-a jelezte azt, hogy az alkalmazás segített a lelki tüneteinek kezelésében.2 Egy 1592 súlyos mentális megbetegedésben szenvedő beteget érintő 2013-as felmérés szerint a betegek 81%-a birtokolt okostelefont.2

Idei, magyar szerzők által írt közlemény szerint a mobiltelefon által nyújtott folya­matos kapcsolat lehetősége a bizonytalan, szorongó kötődésű fiataloknak még fon­tosabb, mint másoknak, azaz ők jobban kötődnek a mobiljukhoz.3 Kiderült, hogy a bizonytalan, szorongó kötődésű emberek – azok, akik nagyon vágynak az intimitásra, de félnek attól, hogy párjuk elhagyja vagy nem szereti őket – nagyobb mértékben mutatják a mobiltelefonhoz való kötődés jeleit. Az emberek többsége stressznek éli meg, ha nincs nála az okostelefonja (mert lemerült, vagy mert otthon felejti). A kö­zelségkeresés és az elváláskor jelentkező ún. szeparációs stressz a társas kötődés legfontosabb jellemzői.

A mobiltelefon eszköz is, mellyel a kötő­dési kapcsolatok fenntarthatók és erősíthetők, de egyúttal maga is kötődés tárgyává válhat: az emberek keresik közelségét, és az elszakadás stresszt okoz. A kutatás szerint a mobiltelefon közelségének keresése fon­tos mindenkinek, de a mobiltelefon által nyújtott folyamatos kapcsolat lehetősége a bizonytalan, szorongó kötődésű fiatalok­nak jóval fontosabb,3 mert ők nehezebben tudnak egyedül lenni, állandó kapcsola­tot igényelnek másokkal. A felmérésben 19–25 éves fiatalok vettek részt, vagyis az ún. digitális bennszülöttek nemzedékének tagjai. Olyan-e az okostelefonhoz való kö­tődés, mint a többi viselkedési addikció (pl. a szerencsejáték- vagy számítógépesjáték-függőség)? Nem, a mobiltelefonhoz való kötődés majdnem minden fiatalra jellemző, és nem abnormális, csak bizonyos esetek­ben válik szélsőségessé.

Lelki támogatás személytelen appokkal

A Focusnak nevezett okostelefonos alkal­mazás proaktív, azaz maga teremt kapcso­latot szkizofrén használójával. Naponta több alkalommal rákérdez a hangulatára, vagy arra, hogyan aludt a felhasználó. Ha a válasz negatív, azaz rosszul aludt a beteg vagy feszült, akkor megoldásokat javasol – persze automatizmusokkal, nem személyre szabva –, pl. légzőgyakorlatokat a feszült­ség ellen.1,4

Más „lelki” appok azt figyelik, hogy a felhasználó mennyire mozog (ez nem kihívás technikailag, pl. GPS funkcióval), vagy azt, hogy kommunikál-e másokkal a telefonon keresztül (telefonálással vagy az interneten). Ha az ilyen kapcsolatfel­vételek megritkulnak, az egy depressziós betegnél visszaesést jelenthet. Erre figyel­meztet a telefon, pl. a Ginger.io alkalmazás segítségével.1 A Sleepio nevű app pedig az álmatlanság (inszomnia) digitális kezelő­je, mert tudományosan valid tanácsokat ad arra, hogyan segíthet magán a fel­használó – ha pl. feszült, s ezért nem tud aludni, akkor a relaxációban segít, vagy az alvásbarát környezet kialakításához ad tanácsokat.1 Az okostelefonok alkalma­zásai arra is alkalmasak lehetnek, hogy segítségükkel, mintegy naplót készítsen a beteg az állapotáról, és tudományosan igazolt pszichiátriai tesztek kitöltését is el lehet velük végezni, a telefont mintegy a szimptómák önellenőrzésére alkalmas felületként használva.

Az új generáció együtt él a telefonjá­val. Ezért maga a telefon, ha van rajta va­lamilyen lelki támogató funkció, akár mint digitális placebo is működhet. A hiba az, hogy a betegek azt hiszik, mindenre meg­oldást kínálnak az alkalmazások, amiket le­töltöttek, bármi legyen is az. Ezért fontos kérdés: hasznosak-e valóban? A depreszszióra kifejlesztett 1500 app közül csak 32-t teszteltek klinikailag. Tanácsként az NHS által depressziósok számára támogatott alkalmazásokat sorolom fel: WellWave, Hands up therapy, Ginsberg, Mindfulness, Beat depression, Workguru, Mindlogr, Five ways to well-being, SAM: self-help for anxiety management, Happy healthy, Moodkit-Mood, Buddyapp, Big white wall és Moodscope.5 A gyógyszerhatósá­gok megpróbálják szabályozni ezeket az alkalmazásokat is, de azt, hogy elérhető, letölthető legyen egy rossz, sőt káros app, nem tudják megakadályozni. Pl. az iBipolar nevű alkalmazás azt javasolta a bipoláris betegségben szenvedő – az alkalmazástól segítséget váró – felhasználójának, amikor az a mániás szakot észlelte magán, hogy igyon több alkoholt, akkor majd jobban fog aludni. Ezt az appot csak később sikerült letiltani.1

Azok az alkalmazások, amelyeket nem laikusok fejlesztenek (a laikus informatiku­sok nyilván érintettek a problémában, de szakmailag nem hozzáértők), hanem pl. tudományos szervezetek, nagyon lassan jutnak piacra a sok tesztelés és a jóval mér­sékeltebb fiatalos lelkesedés miatt. A klini­kai hatásosság tesztelése pedig alapvető. Gyakori az olyan váratlan hatás, amely csak publikus tesztekben derül ki (a gyógyszer­vizsgálatokhoz hasonlóan). Ilyen volt a svéd Promillekoll alkalmazás. Svédországban az alkohol kereskedelme állami monopólium, így az appot az állami alkohol-nagykeres­kedő cég fejlesztette ki. A lényege az al­koholfogyasztás mértékének csökkentése volt. Ha a felhasználó beírta azt, hogy épp mit ivott és abból mennyit, akkor az app visszajelezte, hogy ez mennyi véralko­holszint-növekedést okozott. Amikor ezt egyetemisták között tesztelték, azt látták, hogy bár a fiatalok hamarabb fejezték be az ivászatot a bulikban, de az összalkohol-bevitelük nem változott, mert gyakrabban kezdtek el inni. Másoknál pedig fokozta az app az alkoholfogyasztást, mert sportot űztek a véralkoholszintjükből.1

Azt gondolom, biztatni kell a betege­ket arra, hogy keressenek a betegségük­ben hasznos okostelefonos alkalmazást, de kérdezzünk rá, hogy mit tapasztalnak, elégedettek-e. Érdemes pár percben tájé­kozódni a betegtől az alkalmazás működé­séről. Evvel kialakulhat az orvosban annak a néhány hasznos appnak a listája, amelyet azután maga is ajánlani fog a betegeinek, egyben javítva saját gyógyító munkájának hatásfokát.

Levelezési cím: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Irodalom:
1.
Anthes E. Pocket psychiatry. Nature 2016;532:20–23

2. Firth J, Cotter J, Torous J, Bucci S, Firth JA, Yung AR. Mobile Phone Ownership and Endorsement of „mHealth” Among People With Psychosis: A Meta-analysis of Cross-sectional Studies. Schizophr Bull 2016;42:448–455
3. Konok V, Gigler D, Bereczky BM, Miklósi Á. Humans’ attachment to their mobile phones and its relationship with interpersonal attachment style. Comp Hum Behav 2016;61:537–547
4. Firth J, Torous J. Smartphone Apps for Schizophrenia: A Systematic Review. JMIR Mhealth Uhealth 2015;3(4):e102
5. Leigh S, Flatt S. App-based psychological interventions: friend or foe? Evid Based Ment Health 2015;18:97–99­

Dr. Speer Gábor
a szerző cikkei

hirdetés

cimkék

Kapcsolódó fájlok

Cikk[200206] galéria
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.