A COVID befolyása a végrehajtó működésekre

A SARS-CoV-2 fertőzésen átesett a fiatal és a középkorú felnőttek személyeknél jelentősen gyakoribb a kognitív és a speciális végrehajtó működési zavar, mint azokban, akik nem fertőződtek meg a koronavírussal.

A Dr. Peter A. Hall (University of Waterloo, Kanada) és munkatársai arról számoltak be, hogy a COVID fertőzéshez a fiatal és a középkorú felnőttekben végrehajtó zavarai társulnak, még akkor is, ha a fertőzöttek tünetei nem voltak súlyosak. A medRxiv-ben szakmai bírálat nélkül megjelent tanulmányban 1958, közösségben élő fiatal és középkorú felnőttet vizsgáltak a SARS-CoV-2 által okozott kognitív/végrehajtó funkciók felmérése céljából. A végrehajtó – és ezen belül a megalapozott döntések – méréséről eddig még nem születtek közlemények. A kognitív zavarok és a COVID-19 fertőzés közötti kapcsolatot több tanulmányban is vizsgálták, de általában nem használtak reprezentatív mintákat, és nem hasonlították össze az eredményeket a nem fertőzött, általános népességben mérhető változásokkal.

A felmérésbe, amelyet 2021. szeptember 28. és október 21. között végeztek, amikor Kanadában elsősorban Delta variáns terjedt, egyenlő arányban vontak be fertőzött és nem fertőzött személyeket. A kanadai COVID-19 Experiences Survey (CCES) keretein belül végzett vizsgálatba egyaránt bevontak oltott és oltás-ellenes 18 és 54 év közötti embereket, és az oltottak tünetei az elhanyagolhatótól a kórházi kezelést igénylő, akár életveszélyes tünetekig is terjedtek. A résztvevők 50,2%-a két védőoltásban részesült, 5,5%-uk egy oltást kapott (de nem akart második oltást), 43,3%-uk pedig nem vett fel semmilyen vakcinát.

Dózis-válasz összefüggés

Az előzetesen COVID-19 fertőzöttek esetén – a tünetek súlyosságától függetlenül – szignifikánsan több volt a végrehajtó-működési zavar, mint a nem fertőzötteknél (Mechanical Adjustment [Madj] = 1,63, SE = 0,08, 95%CI 1,47-1,80, P = 0,001). Dózis-válasz összefüggés volt a COVID-19 tünetek súlyossága és a kognitív zavarok között is: a közepes és a súlyos/extrémen súlyos tünetekkel rendelkezőknél szignifikánsan több működési zavar keletkezett.

A férfiak több kognitív zavarról számoltak be, mint a nők (ß = 0,15, P<0,001), és a szerzők szerint aggasztó, hogy bár az öregedéssel egyre gyakoribb a memóriazavar, az agyi köd (brain fog) esélye, a 25-39 évesek körében nagyobb arányban mutatkoztak kognitív zavarok, mint a 40-54 évesek körében (β = 0.30, P<0,001).

A végrehajtó zavarokat a Deficits in Executive Functioning Scale kérdéseinek segítségével mérték. A válaszadóktól azt kérdezték, hogy az utóbbi 6 hónapban milyen gyakran tapasztalták az alábbiakat:

  • Képtelen vagyok arra, hogy ne reagáljak vagy válaszoljak az eseményekre vagy más emberekre
  • Impulzív megjegyzéseket teszek másokra
  • Nagy valószínűség szerint teszek olyan dolgokat, amelyeknek nem számolok a következményeivel
  • Megfontolás nélkül cselekszem

Jelen vizsgálat eredményei ismételten kiemelik a védőoltások fontosságát, mivel a fertőzés súlyosságával egyre nő a kognitív és a végrehajtó-működési zavarok száma, amelyek szintén megelőzhetők lennének vakcinálással. A védőoltások mellett egyre fontosabbá válik a monoklonális antitestekkel és a vírus-ellenes gyógyszerekkel történő kezelés is, melyekkel meg lehet akadályozni, hogy az enyhe betegség súlyosabbá váljon.

Forrás:

Frellick M. COVID affects executive functioning in young to middle-age adults: study. Medscape Medical News. January 04, 2021

Hall PA, Meng G, Hudson A, et al. Executive dysfunction following SARS-CoV-2 infection: A cross-sectional examination in a population-representative sample. medRxiv, doi: https://doi.org/10.1101/2022.01.01.22268614

Dr. N. T.
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.