Gyógynövény kombináció SARS CoV-2 fertőzés ellen

Egy magyar kutatócsoport vizsgálatai szerint  a mediterrán bodorrózsa kivonat szövettenyészeteken gátolja az új koronavírus szaporodását, valamint pozitív irányban befolyásolja a vírusfertőzés által okozott kóros immunológiai reakciókat is. 

Az új koronavírus világszerte már több, mint 43,5 millió embert fertőzött meg és több, mint 1 millió ember halálát okozta, épp ezért rendkívüli érdeklődés fordul minden olyan hír felé, ami a vírus elleni küzdelemben bevethető szerekről szól. Most a CMC Déli Klinika® kutatócsoportja arról számolt be, hogy Európában honos gyógynövények egyedi kombinációja jelentős vírusellenes hatásokkal rendelkezik. A Dr. Jankovics István vezette kutatócsoport kimutatta, hogy a bodorrózsa (Cistus creticus) kivonata a vírusszaporodás vizsgálatához elterjedten használt szövettenyészeten (a zöld majom (Chlorocebus) veséjéből származó sejtkultúrában) semlegesíti/elpusztítja a SARS-CoV-2-t illetve jelentősen gátolja annak szaporodását. Ennek alapjána vizsgálók feltételezik, hogy a bodorrózsa-kivonat emlősök légző-rendszeri nyálkahártyáján is képes lesz meggátolni a vírusszaporodást, és  megelőzni a fertőzést.

Az elért eredmények szerint a bodorrózsa nemcsak hogy gátolja a vírusok növekedését, hanem irányítja a vírusfertőzés okozta kóros immunológiai reakciókat is, így csökkenti a betegség súlyosságát. „A SARS, MERS és madárinfluenza esetében a bodorrózsa-kivonat csökkenti a szerv károsodásokat előidéző, és sokszor halálos kimenetelű citokin vihart" - tette hozzá Dr. Jankovics István, a CMC Déli Klinika® kutatási vezetője.

Dr. Balázs Anna a CMC Déli Klinika® vezérigazgatója a bodorrózsa kivonat hatásmechanizmusáról azt mondta, hogy a növény nagy mennyiségben tartalmaz polifenolokat, amelyek gátolják a vírusok felszínén található neuraminidáz enzimet és így a vírusok nem tudnak bejutni a sejtekbe és szaporodni1. E hatásuk révén  megakadályozzák az influenza (egyéb vírusfertőzések) kialakulását2 és szignifikánsan csökkentik a felső légúti fertőzések tüneteit,2,3. A polifenolok  antioxidáns, gyulladáscsökkentő hatásuk3 révén segítik a szervezet védekezőképességét, növelik a fertőzésekkel szembeni ellenálló képességét, és baktérium ellenes hatással is rendelkeznek4,5 .

A bodorrózsa hatását más gyógynövény kivonatok jelentősen növelhetik 

A hatásossági és toxicitási vizsgálatok megrendelője a Fytofontana Kft. volt, amely nemcsak a tiszta bodorrózsa-kivonatot vizsgáltatta, hanem a bodorrózsa alapú oldat és az orvosi zsálya, bíbor kasvirág (echinacea pupurea), acerolok és citrusz bioflavonoidok keverékét is. A 2011-ben regisztrált és VIROSTOP néven forgalmazott szájsprayről a kutatók bizonyították, hogy az még az 1:640 arányú oldatban is gátló hatást mutat ki, amely erősebb volt az önmagában alkalmazott  bodorrózsa-kivonat gátló hatásánál.  

A szuharfélék bizonyos fajait és a fent említett erős vírusellenes hatású gyógynövényeket a népi gyógyászat már az ókorban használta a koronavírusos megbetegedések megelőzésében viszont eddig még nem vizsgálták alkalmazhatóságukat.  A Klinikán elvégzett in vitro vizsgálatok alapján feltételezik, hogy a nyálkahártyára fecskendezett VIROSTOP szájspray olyan védőréteget hoz létre a nyálkahártyán, amellyel hatékonyan meggátolja a vírusok szaporodását és behatolását.

 

Forrás: CMC Déli Klinika® sajtóközlemény 2020. 10.29.

Felhasznált irodalom:

1. Biagi et al. Planta Med 2019; 85(18): 1535-1536 

2. Droebner et al.  Antiviral Res. 2007 Oct;76(1):1-10

3. Kalus e al. Antiviral Res. 2009 Dec;84(3):267-71.

4.H Bouamama et al. Therapie 1999;54(6):731-3

5. Rebensburg et al. Nature 02 Feb 2016, 20394 

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.