Immunológiai diagnosztika a teljes hazai koronavírustörzsre

Egy hazai együttműködés keretében sikerült egy olyan új, a teljes hazai koronavírus törzsre hitelesített immunológiai diagnosztikai rendszert kifejleszteni, amelynek segítségével nyomon követhető a COVID-fertőzés lefolyása.

Az új koronavírus fertőzés elleni védekezés, így a hatásos oltóanyag fejlesztés, valamint a betegség eredményes kezelése kapcsán is alapvető fontosságú, hogy pontosan megismerjük a hazai páciensek immunológiai statusát és pontosan, megbízhatóan mérni tudjuk a fertőzésre bekövetkezett ellenanyagok termelődésének a mennyiségét és dinamikáját.

A CMC Déli Klinika®, a Nemzeti Népegészségügyi Központ és az Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézet által közösen kifejlesztett, a teljes hazai koronavírus törzsre hitelesített új immunológiai diagnosztikai rendszer segítségével pontosan meghatározható az egyes ellenanyagok szintje és így precízen nyomon követhető a fertőzés lefolyása.

A fertőzést követően igen rövid időn - 2-4 napon - belül kezdenek el termelődni azok a nagyon korai ellenanyagok (IgA), amelyek domináns szerepet játszanak a SARS CoV-2 fertőzés leküzdésében, a vírus neutralizálásában.1 Ezek a nagyon korai ellenanyagok nemzetközi publikációk alapján hatékonyabban semlegesítik az új koronavírust, mint az eddig rutinszerűen meghatározott késői ellenanyagok (IgM, IgG). Az eddigi vizsgálatok alapján ez az új diagnosztikai módszer biztosítja a legmagasabb pozitív diagnosztikus arányt (IgA – 88,2%, IgM – 76,4%, IgG – 64,7%) és a legmagasabb a COVID-19 betegség kezdetét követő 4-25 napon belül.2

A CMC Déli Klinikán elérhető új immunológiai diagnosztikai rendszer nagy előnye, hogy a vénás vérből a hazai betegekből származó teljes vírustörzs ellen termelődő ellenanyagokat (IgA, IgM, IgG) lehet vele pontosan meghatározni, szemben a külföldi, pontosan nem ismert (ipari titokként kezelt), és csak különböző szintetizált vírus részeket tartalmazó tesztekkel.

A vírus kimutatására, a fertőzöttség igazolására vagy elvetésére elfogadott (PCR) tesztek a mintavétel pillanatában ugyan nagy érzékenységgel mutatják ki a fertőzést, de az eredményüket jelentősen befolyásolja, hogy pontosan arról a területről történik-e a mintavétel, ahol megfelelően nagy koncentrációban van jelen a vírus. A különböző PCR tesztek érzékenysége is változó, így – nemzetközi adatok alapján - még a legnagyobb rutinnal elvégzett orr-garat nyálkahártyáról történő mintavétel esetén is20-30%-ban nem sikerül kimutatni a fertőzést, álnegatív eredményt adnak.

A nagyon korai (IgA) ellenanyagok már néhány nappal a fertőzést követően kimutathatóak – azaz időben párhuzamosan a vírus kimutatási (PCR) eredményekkel, ráadásul a kimutathatóságuk nem függ a mintavétel helyétől és nemcsak az aktuális pillanatra hanem a vizsgálatot megelőző napokra, hetekre is információt biztosítanak. Az összes ellenanyag termelődés dinamikájából pedig pontosan lehet következtetni a fertőzés lefolyására.

A koronavírus fertőzés lefolyása és a tesztelési lehetőségek időablakai a fertőzést követő napokban:

 

A CMC Déli Klinikán elvégzett minőségbiztosított, biológiai alapú mesterséges intelligenciával is támogatott vizsgálatokat a nemzetközi protokollok alapján egy személyre szabott, egyedi rizikófelméréssel is kiegészítik annak érdekében, hogy minél több információ álljon rendelkezésre az egyéni rizikófaktorok, a kórelőzmény és a vírusfertőzéssel kapcsolatban kialakuló ellenanyag termelés mennyisége és dinamikája kapcsán. 

A hazai fejlesztésű diagnosztikával elvégzett pontos ellenanyag szint meghatározások azért is nagyon fontosak, mert ezt az immunológiai választ kell elérni a vakcina beadását követően annak érdekében, hogy biztosak legyünk az oltás hatásosságában. Kiemelten fontos meghatározni ezeket az immunológiai paramétereket a fertőzésnek leginkább kitett, veszélyeztetett rizikócsoportba tartozó páciensek esetében, hiszen a védőoltás legfontosabb funkciója ezen embereknek a maximális védelme.

A  vizsgált vérmintákból kialakításra kerülő COVID-19 Biobank rendszer  stabil alapot ad nemcsak a pontos és hitelesített diagnosztikához hanem a hazai oltóanyag fejlesztéshez, valamint a további diagnosztikai és terápiás kutatás-fejlesztésekhez is.

Az előzetes állapot és rizikófelmérést követően a hazai teljes vírustörzsre hitelesített nagyon korai ellenanyag (IgA) meghatározás ára 19 500 Ft, a kombinált (IgA+IgG) vizsgálati csomag pedig 25 500 Ft, amely tartalmazza az 1 munkanapon belül elvégzett szakorvosi véleményezés díját is a CMC Déli Klinikán.

Források:

1. Yu-H-qiong et al:  Distinct features of SARS-CoV-2-specific IgA response in COVID-19 patients, Eur Respir J 2020; in press

2. Huan et al: Serum IgA, IgM and IgG responses in COVID-19, Nature – Cellular and Molecular Immunology, 28 May 2020 

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Cikk[260886] galéria
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.