hirdetés

COVID-19-gyorsteszt: eredmény 15 percen belül

Aki be akarja tartani a WHO-főigazgató ajánlását – tesztelni, tesztelni, tesztelni – az már a világ számos helyén az otthonába is rendelhet a SARS-CoV-2 elleni antitesteket kimutató gyorstesztet.

hirdetés

A brit egészségügy-miniszter szerdán (március 25.) bejelentette: kormánya több millió tesztet vásárolt, és még továbbiakat rendelt annak érdekében, hogy a lakosság hozzájuthasson az otthon is könnyen elvégezhető teszthez, ami az ujjbegyből nyert egy csepp vérből mutatja ki a vírus ellen termelődött antitesteket. A 15 perc alatt eredményt szolgáltató eszköz úgy néz ki, mint egy terhességi teszt, és a fertőzés korai stádiumában már létrejövő IgM- és a későbbi szakaszában termelődő IgG-antitesteket egyaránt kimutatja. A brit kórházakban naponta 5-6 ezer polimeráz láncreakción alapuló, PCR-tesztet végeznek az aktuális fertőzés - a vírus-RNS - kimutatására, és ezt a számot négy héten belül 25 ezerre akarják növelni.

Dél-Korea napi 20 ezer PCR-tesztet végez, a diagnózist 5-6 órán belül felállítják, a beteg egy napon belül eredményt kap. A dél-koreai szakemberek elmondják: a tesztelés központi fontosságú, mivel korai diagnózist eredményez, aminek révén minimalizálható a vírus terjedése és alacsonyan tartható a mortalitás. Az egy főre eső legtöbb tesztet egyébként Izlandon végzik, ahol még a dél-koreai számra is rádupláznak (10.500/millió fő). Izlandon már ma is kérhet és kaphat mindenki koronavírus-tesztet, még a panaszmentesek is, így derült ki, hogy a pozitív eredményt adók kb. fele tünetmentes.

Egyelőre a SARS-CoV-2 elleni küzdelem frontvonalában a PCR-teszteket alkalmazzák, hiszen az jelenti a fertőző ágensek diagnosztizálásának aranystandardját. A PCR-teszt azonban bonyolult és drága, és főleg centralizált diagnosztikai laboratóriumok végzik. Most azonban megkezdődött a decentralizált, a paciens otthonában is, ún. ágy melletti (POC, point-of-care) diagnosztizálást is lehetővé tevő, könnyen használható, olcsó tesztek fejlesztése, tesztelése és tömeggyártása, írja a legújabb gyorstesztektől beszámoló Nature cikk. A POC-gyorstesztek kifejlesztése egyébként a WHO szakértői csoportja szerint a nyolc kutatási prioritás közül a legelső.

A COVID-19-járvány a CRISPR génszerkesztő módszert használó diagnosztikumok főpróbája is lesz: heteken belül ilyen technológiát alkalmazó tesztek is forgalomba kerülhetnek, többek között a CRISPR egyik kifejlesztőjének, Jennifer Doudnának a cégétől. Ezek bárhol elvégezhető POC gyorstesztek lesznek, liofilizált reagensekkel és egyszerűsített nukleinsav-sokszorosító technikával, ami nem igényli a PCR ismételt hevítő-hűtő ciklusait.

Az antigén–antitest-kötődést kimutató immunoesszék vagy a virális antigén jelenlétét mutatják ki a klinikai mintában monoklonális antitestek segítségével, vagy klónozott virális antigént használnak a páciens vírus ellen termelt antitestjeinek kimutatására. Az immunoesszéket hosszabb ideig tart kifejleszteni, mint a PCR-teszteket, és kisebb a pontosságuk, azonban könnyen használhatók, nem igényelnek szakképzett személyzetet és eszközrendszert, továbbá 20-60 percen belül eredményt szolgáltatnak, ezért számos vállalat igyekszik piacra dobni saját termékét.

A SARS-CoV-2 ellen termelődött antitesteket kimutató teszteket gyorsabban ki lehet fejleszteni, mint a vírust (annak tüske/S-proteinjét vagy nukleokapszid/N-proteinjét) kimutató immunoesszéket, azonban olyan cég is van, ami duális terméket előállításán dolgozik: egyetlen tesztben kombinálja a SARS-CoV-2 S-proteinjének és az influeza-vírusnak a kimutatását. Egy német cég már meg is kezdte a SARS-CoV-2-antigéneket 20 perc alatt kimutató, 100%-os specificitású, de alacsonyabb szenzitivitású tesztjének kiszállítását; a teszt a fertőzés első 4-10 napja alatt az IgM-komponens kimutatásával 70%-os, majd a fertőzés 11-24. napja között termelődő IgG-komponens kimutatásával 98,6%-os szenzitivitást ér el.

 A koronavírus-gyorstesztek az internetes kereskedelem kedvencei lesznek a közeljövőben, már ma is van olyan kevéssé ellenőrizhető cég, amelyik 24 dollárért házhoz szállítást is vállal.

Dr. K. A.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.