Hogyan értelmezzük a COVID-19 RT-PCR teszt eredményét?

A BMJ cikke példákon keresztül mutatja be, hogy hogyan érdemes a pozitív és negatív teszteredményt figyelembe venni a klinikai döntéshozatal során.

A WHO igazgatójának felhívása – tesztelni, tesztelni, tesztelni! – és a SARS-CoV-2 teljes genomjának hozzáférhetősége felgyorsította a virális RNS kimutatását célul tűző tesztek fejlesztését. Különböző géneket megcélzó, számos különböző teszt készült el, amelyek a reverz transzkriptáz polimeráz láncreakciót (RT-PCR) felhasználva nasopharyngealis  mintán detektálják az aktuális fertőzöttséget. Mivel azonban nem rendelkezünk olyan arany-standarddal, amivel összehasonlítva a tesztek szenzitivitása és specificitása pontosan meghatározható lenne, a teszteredmények értelmezése jelentős kihívás elé állítja a klinikusokat, írják Jessica Watson és munkatársai a BMJ-ben megjelent cikkükben (Interpreting a COVID-19 test result).

A szakirodalom áttekintése után a szerzők megállapítják: a negatív teszt után megismételt és másodjára pozitívvá váló teszteredmények alapján számolva a fals negatív eredmények aránya a különböző tesztekkel 2-29% közöttiek, ami 71–98%-os szenzitivitásnak felel meg. Az ismételt RT-PCR teszt használata a szenzitivitás megállapítására azonban alulbecsli a valódi fals negatív eredmény arányát, mivel a vizsgálatokban nem minden résztvevőnél ismételték meg a tesztelést, és a tünetek alapján klinikai COVID-betegként diagnosztizáltakat nem számították be a pozitív csoportba. Ráadásul a klinikai gyakorlatban a virális RNS kimutatása érdekében vett minta minősége nagyon változó; egy 205 betegre kiterjedő kutatás szerint az RT-PCR teszt szenzitivitása broncho-alveolaris lavage esetén 93%-os, köpetminta esetén 72%-os, orrkenet vizsgálatakor 63%-os, míg torokkenet esetén mindössze 32%-os. A pontosság minden bizonnyal változik a betegségstádium, valamint a vírusreplikáció és virusclearance mértékének függvényében is. Bizonyos géneket célba vevő tesztek nagyobb szenzitivitásúak, és pontosabb eredményt kaphatunk többféle teszt kombinált alkalmazásával.

A szenzitivitás felmérését lehetővé tevő arany-standard hiányában a klinikus ismételt kenetvételen, kórtörténeten, az ismert COVID-fertőzöttel történő esetleges kapcsolat feltárásán, a mellkasröntgenen és CT-felvételen alapuló ítélete lehet a legjobb arany-standard. A betegség prevalenciája szintén befolyásolja a szenzitivitás-becslés pontosságát: azok a tesztek, amelyeket nagy prevalenciájú populációkon (pl. kórházban ápolt betegek körében) fejlesztettek ki valószínűleg kevésbé lesznek szenzitívek olyan populációkon (pl. ambuláns ellátásban részesülők esetén), amelyekben a fertőzés előfordulása kisebb gyakoriságú. A teszteredmény értelmezése továbbá nemcsak a használt teszt sajátosságaitól függ, de a betegség tesztelés előtti valószínűségétől is. A tesztelés előtti betegség-valószínűséget, a teszt szenzitivitását és specificitását figyelembe véve online kalkulátorok segítségével számolhatjuk ki a teszteredmény pontosságának valószínűségét.

Ha magas a tesztelés előtti betegség-valószínűség (a tanulmány első példája szerint 90%-os), egyetlen negatív teszteredmény nem informatív. Ekkor ugyanis a negatív teszteredménnyel bírónak (70%-os szenzitivitás és 95%-os specificitás esetén) 74%-os az esélye arra, hogy COVID-fertőzött, és a fertőzöttség esélye két negatív teszteredmény esetén is 47%-os. Ilyenkor leghelyesebb, ha a betegség tüneteit mutató személyt (a példa szerint: köhögés, intermittáló láz, rossz közérzet) izolálják.

A tanulmány másik példája olyan esetet ír le (COPD, krónikus köhögés, akut légszomj, láztalan állapot, infiltrátumok a tüdőben), amikor alternatív diagnózis is lehetséges (közösségben szerzett pneumonia). Ilyenkor kockázati tényezők és COVID-betegségre utaló tünetek hiányában a tesztelés előtti betegség-valószínűség csak 50%-os, amit egy negatív teszteredmény 24%-ra, két negatív eredmény 10%-ra csökkent.

A WHO-üzenet – tesztelni, tesztelni, tesztelni! – hasznos populációs perspektívából, azonban az RT-PCR tesztek alacsony, illetve pontosan meghatározhatatlan szenzitivitásuk miatt az egyes betegek esetében önmagukban nem segítik a döntéshozatalt. Míg a pozitív COVID-19 RT-PCR teszteredmény a klinikus számára hasznos, a negatív eredmény felhasználását a fals negatív eredmények nagy száma és veszélyességük miatt alaposan mérlegelni kell. Fontos, hogy az orvos megbeszélje a pácienssel a tesztek korlátait, és az egyetlen negatív teszttel bíró, de jellegzetes tüneteket mutató betegeknek izolációt javasoljon.

Dr. K. A.
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 10,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.