Szándékos, ellenőrzött COVID-fertőzéses vizsgálat

A napokban a Nature Medicine-ben megjelent tanulmányban közölték az első „humán challenge” vizsgálat eredményét, melynek során egy koronavírust tartalmazó folyadékcseppel fertőztek meg fiatal, egészséges önkénteseket.

Normál körülmények között a beteg akkor megy orvoshoz, amikor betegség tüneteit észleli. Így semmit nem tudunk arról, hogy a például mi történik közvetlenül a SARS-CoV-2 vírusfertőzést követő első napokban. A COVID-19 betegség első „human challenge” vizsgálatá oltóanyaggyártók, a WHO, az NHS szakemberei és mások kezdeményezték. Az Egyesült Királyságban külön kutatócsoportot hoztak létre az ilyen jellegű vizsgálatok érdekében (Human Challenge Consortium).

A vizsgálat első szakasza 2021. januárban indult, 90 személynél keresték, hogy mekkora az a legkisebb vírusmennyiség, amely betegséget okoz (Kirby). 2021 márciusa óta egy cseppnyi folyadékban eredeti SARS-CoV-2 vírust adtak be 36 olyan, 18 és 30 év közötti önkéntesnek, akiknél a COVID-19 súlyos következményeire utaló semmilyen kockázati tényező nem merült fel: nem voltak túlsúlyosak, veséjük, májuk, szívük, tüdejük tökéletesen működött, labor eltéréseik nem voltak. A vizsgálatot a londoni Royal Free Hospital-ban végezték, ahol az önkéntesek két hétig feküdtek a legmagasabb szintű izoláció mellett, és napi 24 órában ellenőrizték őket.

Az elsődleges cél a biztonságosság volt. Az első 10 résztvevő a COVID-19 súlyos formájának megelőzése érdekében vírusellenes remdesivirt kapott. A 36 önkéntesből 18-an fertőződtek meg – ezek közül kettőnél semmilyen tünet nem jelentkezett, a többieknél megfázás, tüsszögés, orrdugulás, torokszárazság alakult ki. Egyeseknél fejfájás, izom- és ízületi fájdalom, láz és fáradtság volt észlelhető. A megfertőződöttek 83%-a többé-kevésbé károsodott szaglásról számolt be, 9 önkéntes szaglása teljesen megszűnt. A tünetek legtöbbször 90 napon belül javultak, egy személynél még a vizsgálat befejezése után 6 hónappal sem tért vissza a szaglás. A kutatók egyebekben a következőket tapasztalták:

  • Már kis mennyiségű vírus is elegendő a megbetegedéshez. Már egy 10 mikron nagyságú, ill. egy tüsszentéssel, vagy köhögéssel kikerült egyetlen cseppecske is fertőzést okozhat.
  • Kb. 40 órával az orrüregbe való bejutás után a vírus már kimutatható a garat hátsó falán.
  • Kb. 58 órába telik, amíg a vírus megjelenik az orrból vett mintákban, ahol a vírusok még jobban felszaporodnak.
  • A COVID-19 inkubációs ideje rövid, a fertőzés után kb. 2 napot vesz igénybe, ekkor a vírus már másokra is átterjed.
  • A személy fertőzővé válik, jelentős mennyiségű vírust szór szét már a tünetek megjelenése előtt is, sőt a fertőzött, de tünetmentes egyén is terjesztheti a vírusokat.
  • A vizsgálatban résztvevő önkéntesek átlagosan 6 napig terjesztették a fertőzést, de egyesek akár 12 napon át szórták a vírusokta, még tünetek nélküli esetekben is.
  • A rapid, otthon végezhető „Lateral Flow teszt” akkor működik jól, ha a fertőzött személy a többiekre nézve még fertőzőképes. A próba még a vírus generálása előtt 70%-80%-ban képes kimutatni a fertőzést.  

Az eredmények ismételten hangsúlyozzák annak fontosságát, hogy a fertőzött személyek a többi ember védelme érdekében az orrot és szájat fedő maszkot viseljenek.

Egyik résztvevő tüdeje sem károsodott. A vizsgálók szerint ez annak köszönhető, hogy fiatal, egészséges személyek vettek részt a vizsgálatban és csak igen kevés vírussal lettek megfertőzve. Minden résztvevőt az esetleges hosszú hatások (long-COVID) miatt még egy évig megfigyelés alatt tartanak. A kutatók kognitív próbákat is végeztek a rövidtávú memória és a reakciós idő mérésére – ezen adatok kiértékelése jelenleg folyik.

A kutatók csapata jelenleg egy másik „human challenge” vizsgálatot végez vakcinált személyek Delta és Omikron variánssal történő szándékos megfertőzésével. Tovább vizsgálják azt a 18 személyt is, akik az eredeti vizsgálatban nem fertőződtek meg: náluk nem keletkeztek antitestek, holott ugyanakkora vírus-dózist kaptak, mint azok, akik megbetegedtek. A vizsgálat indítása előtt mindegyik résztvevőnél mérték az eredeti SARS vírus elleni és az egyéb vírusok elleni antitesteket is, annak kiderítésére, hogy az önkéntesnél nem alakult-e ki valamilyen keresztirányú védelem (cross-protection). Kutatják, milyen faktorok játszhatnak szerepet abban, hogy egyesek nem betegedtek meg.

A „human challenge vizsgálat” („controlled human infection trial”) azt jelenti, hogy önként vállalkozó egészséges embereket szándékosan fertőznek meg egy kórokozóval, és a betegség kialakulását, az ellene termelt oltóanyagok tulajdonságait, hatásosságát, esetleges mellékhatásait, biztonságosságát tesztelik. Az ilyen vizsgálat óriási etikai kihívást jelent, mivel a vizsgálatban résztvevő személyeket betegség veszélyeinek és az oltóanyag esetleges mellékhatásainak teszi ki. A tífusz, a kolera, az influenza, stb. elleni megbízható védelem és a vakcina-gyártás felgyorsítása érdekében régebben már mintegy 15 ilyen jellegű vizsgálat történt.

Forrás:

Crist C. First COVID-19 human challenge study provides insights. WebMD Health News. April 04, 2022.

Killingley B, Mann AJ, Kalinova M, et al. Safety, tolerability and viral kinetics during SARS-CoV-2 human challenge in young adults. Nature Medicine 2022. https://doi.org/10.1038/s41591-022-01780-9

Kirby T. COVID-19 human challenge studies in the UK. Lancet Respir Med. 2020 Dec; 8(12): e96. Published online 2020 Oct 30.

Dr. N. T.
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.