hirdetés

Juvenilis talpi dermatosis

 A nyolcéves fiúgyermeket a láb bőrén 6 hónapja fennálló bőrkiütés miatt vitték orvoshoz. A korábban tinea pedisnek véleményezett bőrelváltozás hónapokig tartó clotrimazol-kezelés hatására sem mutatott javulást. A gyermek ifjúsági sportegyesületben futballozott; ettől eltekintve lábát semmilyen közvetlen hatás vagy trauma nem érte.
   A fizikális vizsgálatot végző orvos szimmetrikusan elhelyezkedő, fényes, vérbő plakkot észlelt mindkét talp elülső részén (1. ábra). Az érintett területeken némi nyomásérzékenység mutatkozott, fájdalmat azonban nem jelzett a beteg. A bőr helyenként kissé berepedezett és megvastagodott; az érintett terület meglehetősen jól elhatárolódott az ép hátsó talpi régiótól. A lábhát bőre nem mutatott eltérést, kivéve a lábujjak dorzális felszínét, amely a talp bőréhez hasonlóan fényes és erythemás volt. Az ujjközöket megkímélte a folyamat, és tapintáskor a talp bőre alig tűnt nedvesnek.Miután a kálium-hidroxidos készítmény vizsgálata nem igazolt gombás fertőzést, juvenilis plantáris dermatosis kórisméjét állították fel.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Neil F. Gibbs, MC, USN
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.