hirdetés

DPP-4-inhibitorok csökkentik a húgy-ivarszervi fertőzések kockázatát

SGLT2-inhibitor-kezelésben részesült betegek körében végzett vizsgálat

A nátrium-glükóz-kotranszporter-2-inhibitorok (SGLT2i, sodium glucose cotransporter-2 inhibitors) a cukorürítés fokozásával csökkentik a glykaemiát, a vérnyomást és a testsúlyt. Ennek eredményeképpen javulnak a 2-es típusú diabetes mellitusban (T2DM) szenvedő betegek kardiovaszkuláris kimenetelei, ezeket az előnyöket azonban a biztonságossági profil ismeretében kell értékelni. A SGLT2i-kezelés leggyakoribb nem kívánt kísérőjelensége a húgy-ivarszervi infekciók (GUTI, genitourinary tract infection) gyakoribbá válása, mely többnyire a glükozuria hajlamosító hatására vezethető vissza. Véletlen besorolásos, kontrollos vizsgálatokban (RCT, randomized controlled trial) a SGLT2i-k főként a nemi szervi infekciók (GTI, genital tract infection) kockázatát fokozták, a húgyúti fertőzésekét (UTI, urinary tract infection) azonban nem. A klinikai gyakorlatban a GUTI kockázata megakadályozhatja a kezelések alkalmazását vagy folytatását. A GUTI prevencióját célzó lokális higiénére vonatkozó konzultáción túl fontos és izgalmas stratégia lehet azon kombinációs terápiák azonosítása, melyek csökkentik az említett nem kívánt események bekövetkeztének esélyét.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.