hirdetés

Életmentő influenzaoltás

Az influenza világszerte nagyon fontos morbiditási és mortalitási ténye­zőnek számít – az idősekre, a krónikus betegekre, a gyermekekre és külö­nösen a csecsemőkre igen nagy veszélyt jelent. Az influenza elleni vakcina védelmet nyújt a szekunder bakteriális pneumóniák ellen is.

hirdetés

Az USA-ban minden évben kb. 3000 és 49 000 közé tehető az influenza okozta halálozás, és kb. 226 ezren kerülnek kórházba ilyen fertőzés miatt. A kórházi ápolást igénylő és halálhoz vezető legsúlyosabb szövődmény a tüdőgyulladás. Magyarországon a 2009. februárban zajlott, az influenza A vírus által okozott komolyabb járvány idején a legtöbb beteget Pest, Győr-Moson-Sopron és Sza­bolcs-Szatmár-Bereg megyében jelentették, Közép-Magyarországon 100 000 lakosra 658 beteg jutott (http://www.oek.hu).

Hazánkban trivalens (háromkomponensű), inaktivált influenza elleni oltóanyagok kerülnek forgalomba, összetételüket a WHO és az EMA mindig az előző szezon leggyakoribb törzsei szerint írja elő. Krónikus kardiorespiratorikus, cukor-, vese-, vérképzőszervi és immunrendszeri betegségben, 60 éves kor fölött min­denképpen javasolható a vakcináció (az USA illetékes testülete minden 6 hónapnál idősebb személynek javasolja az évenkénti oltást).

Több randomizált klinikai vizsgálatban kimutatták, hogy a védőoltás hatásos, és je­lentős mértékben csökkenti az influenza ál­tal okozott akut légzőszervi szövődményeket gyermekek és felnőttek körében egyaránt.

Egy 2015. október 5-én a JAMA-ban meg­jelent tanulmány szerint az influenza elleni vakcináció mintegy felére csökkenti a pneu­móniák miatti hospitalizációk kockázatát. A tanulmány első szerzője, Dr. Carlos G. Grijalva elmondta, hogy laboratóriumi vizsgálatokkal igazoltan influenza okozta pneumóniában szenvedőket és csak igazoltan oltott személye­ket vettek be a vizsgálatba. Dr. Grijalva szerint az influenza elleni oltás hatása „nem korláto­zódik a láz és a légzési tünetek megelőzésére, hanem a fertőzés súlyos szövődménye, az inf­luenzás pneumónia miatti kórházi felvételek jelentős részét is meg tudja előzni”.

Az USA négy államában 2010 januárja és 2012 júniusa között végeztek el egy multicentrikus, megfigyeléses felmérést. Összehasonlították az ebben szereplő, 6 hónapos­nál idősebb, laboratóriumilag igazolt influenza nyomán pneumóniában megbetegedett pá­ciensek influenza elleni oltási státusát a közösségben előforduló pneumóniában szenve­dőkével. Ellenőrizték a demográfiai helyzetet, a dohányzást, a család összetételét, a komorbid állapotokat, a vizsgálat helyét és a betegség kezdetének időpontját. Kizárták a jelenleg is kórházban fekvőket, a súlyosan immunszupprimáltakat, illetve a krónikus ápolásra szorulókat. Az így kialakított csoportok hasonlók voltak, kivéve hogy az influenzások között több volt az afroamerikai, a kontrollcsoportban pedig gyakoribb volt a veleszületett szívbetegség és a szívelégtelenség.

A 2767 kórházban ápolt pneumóniás be­teg közül 162 volt laboratóriumilag igazoltan influenzás (5,9%). A 162 influenzás és pneu­móniás beteg közül csak 28-an (17%) kaptak védőoltást, míg a 2605 nem influenzás, de pneumóniás beteg közül 66-an (29%). A kor­rigált esélyhányados (OR) 0,43 volt (95%-os MT: 0,28–0,68), a vakcina becsült hatásossága 56,7% (95%-os MT: 31,9–72,5%). Ez azt jelenti, hogy a védőoltással az influenzával összefüg­gő pneumónia miatti kórházi kezelés 57%- ban megelőzhető, s a védőoltás gyermekek és felnőttek számára egyaránt előnyös.

A 68 influenzás gyermek közül csak 10% (n=7) kapott védőoltást, míg a kontrollcso­portban 29% volt ez az arány (OR: 0,25, 95%-os MT: 0,11–0,58). A 6 hónapos és 4 éves kor közötti influenzás kisgyermekek 8%-a kapott csak védőoltást, a kontrollcsoportban viszont a 31%-uk, eszerint az oltóanyag becsült hatá­sossága ebben a korosztályban 82%-os!

A gyermekkori fertőzések szakembere, Dr. Schleiss (Minnesotai Egyetem, Minneapolis) szerint a nem influenzás, de pneumóniás cso­port értékes kontroll volt, és megerősítette azt, amit eddig is jól tudtunk: az influenza jelentős befolyással van a pneumóniákra, többek kö­zött a szekunder bakteriális pneumóniákra is.

Az ismertetés alapjául szolgáló közlemények:
1. Haelle T. Flu vaccine may cut pneumonia hospitalization risk in half. Medscape Medical News 2015. október 7.
2. Grijalva CG, Zhu Y, W et al. Association between hospital­ization with community-aquired laboratory-confirmed influ­enza pneumonia and prior receipt of influenza vaccination. JAMA 2015. október 5. DOI: 10.1001/jama.2015.12160.
3. Grohskopf LA, Olsen SJ, Sokolow LZ, et al; CDC. Prevention and control of seasonal influenza with vaccines: recommen­dations of the ACIP United States, 2014-15 influenza season. MMWR Morb Mortal Wkly Rep 2014;63(32):691–697

Dr. Nagykálnai Tamás
a szerző cikkei

hirdetés

cimkék

Kapcsolódó fájlok

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.