hirdetés

Intermittáló bradycardia akut myocardialis infarktus kapcsán

Egy 69 éves asszony hirtelen fellépett, három órája tartó, retrosternalis, szorító mellkasi fájdalom miatt került a sürgősségi osztályra. A fájdalom mindkét karjába kisugárzott, hányingerrel, hányással, hideg verejtékezéssel járt. A beteg dyspnoét, palpitatiót nem panaszolt. Rendszeresen dohányzott, kórelőzményében asthma, szórványosan előforduló paroxizmális tachycardia és glaucoma szerepelt. Hőmérséklete 35,8 °C, pulzusszáma 73/perc (de néha sokkal lassúbb), légzésszáma 29/perc, vérnyomása 135/77 Hgmm volt. Időnként pitvari hangot (S4) lehetett hallani. Fizikális státusa egyébként negatív volt.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:

cimkék

Olvasói vélemény: 6,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.