hirdetés

Wenckebach- vagy Mobitz 2 típusú blokk?

Egy 62 éves férfi 8 órája tartó mellkasi fájdalom miatt, akut myocardialis infarktus gyanújával került kórházba. Kórelőzményében coronaria-betegség és két éve elszenvedett myocardialis infarktusa óta észlelt enyhe, stabil angina szerepelt. A fizikális vizsgálat során naptári koránál idősebbnek tűnt. Pulzusa szabálytalan, 50/perc frekvenciájú, légzésszáma 18/perc, vérnyomása 120/60 Hgmm, hőmérséklete 37,2 °C volt. A jugularis vénás nyomás kissé emelkedett volt, időnként pulzált. A csúcslökés nem volt tapintható. Tompa és változó intenzitású első szívhang mellett hangos negyedik és halk, változó harmadik hang volt hallható, szívzörej vagy surranás nem mutatkozott. A felvételkor készített EKG-n 70/perces sinus-ritmus, 280 msec-os PR-szakasz, valamint inferior és posterior myocardialis infarctus képe volt látható. Az infarctus időpontját nem lehetett megállapítani – a görbe ugyanolyan volt, mint a 6 hónappal korábban készült EKG.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
E. William Hancock
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.