Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 3
#1
Orvostovábbképző Szemle XXIV. évf. 7-8. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2017-07-17

Az utazókra leselkedő egészségügyi veszélyek számtalan egyéni és általá­nos tényezőtől függenek, de alapvetően az utazás jellege, a kint tartózkodás hossza és az utazó általános egészségi állapota határozzák meg a rizikót. Általánosságban 6–8 héttel az utazás megkezdése előtt érdemes oltási tanácsadót vagy trópusi betegségekkel foglalkozó szakembert felkeresni a megfelelő oltások beadatása és a gyógyszeres kemoprofilaxis megbeszé­lése érdekében. A trópusi utazás előtti tanácsadás kiterjed a biztonságos étel- és italfogyasztásra, a balesetek és a napégés megakadályozására, a rovarcsípések elleni intézkedésekre.

#2
Orvostovábbképző Szemle XIX. évf. 7-8. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2012-08-15

A WHO szerint világszerte még 2010-ben is egymillió fölött lehetett a malária okozta halálesetek száma. Ha egy beteg trópusi vagy szubtrópusi tartózkodást követően lázról panaszkodik, mindig ki kell zárni a trópusi malária fennállásának lehetőségét. 

#3
Orvostovábbképző Szemle XIX. évf. 7-8. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2012-08-15

Az Orvostovábbképző Szemle nyári számában három közlemény foglalkozik a fertőző betegségekkel. Az első cikkben az Európában terjedő vírusfertőzésekről, a másodikban a kullancsok által közvetített fertőző betegségekről, a haramdikban pedig a malária akutális helyzetéről olvashatnak.

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.