Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 18
#1
Orvostovábbképző Szemle XIX. évf. 12. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2012-12-14

Több mint 100 angol nyelvű szaklap 2011-es terméséből egy hét klinikusból álló kutatócsoport kb. 250 olyan vizsgálatot választott ki, amely alkalmas lehet a mindennapi háziorvosi gyakorlat javítására. Cikkünk azt a húsz vizsgálatot veszi sorra, amely a háziorvosok megítélése szerint a legfontosabb, a mindennapi gyakorlatot leginkább megváltoztató kutatás volt a 2011-ben napvilágra került vizsgálatok közül.

#2
Orvostovábbképző Szemle XIX. évf. 4. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Cikkreferátum
2012-04-13

A középsúlyos és súlyos Alzheimer-kór (AD) memantinkezelése jótékony hatású a kogníció, a funkció, a globális státus és a viselkedés terén. Kedvezően hat az AD-t kísérő agitációra, agresszivitásra. Emellett a memantinnak betegségmódosító hatása is lehet. Mindezek alapján a memantint – monoterápiában vagy ChEI-vel kombinációban – fel kell ajánlani minden, középsúlyos vagy súlyos AD-ben szenvedő betegnek.
Expert Opin Pharmacother, 2011. április

#3
Orvostovábbképző Szemle XIX. évf. 4. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Cikkreferátum
2012-04-13

Az endoteliális diszfunkció az endotélium olyan szisztémás kórállapota, melynek jellemzője a vazodilatátorokhoz – alapvetően a nitrogén-monoxidhoz – való korlátozott biológiai hozzáférés. Ennek nyomán zavart szenved az endotéliumdependens vazodilatáció, károsodik az érfal anyagcseréje és működése. Az endoteliális diszfunkció egyik kulcsfontosságú eleme a reaktív oxigéngyökök fokozott termelődése, mely egy sor betegség – köztük a magas vérnyomás, ateroszklerózis, diabetes mellitus, szívhipertrófia, szívelégtelenség, isémiás-reperfúziós károsodás és stroke – kialakulásában szerepet játszik. Mindezek fényében nagy klinikai jelentőséggel bírnak azok a szerek, melyek kedvezően befolyásolhatják ezeket a változásokat.
Vascular Health and Risk Management, 2012. március

#4
Orvostovábbképző Szemle XIX. évf. 3. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Cikkreferátum
2012-03-27

Az EGFR-dependens utak fontos szerepet játszanak a humán hámeredetű daganatok – köztük a nem kissejtes tüdőrák (NSCLC, non-small cell lung cancer) − kialakulásában és progressziójában. Az EGFR-utak aktiválódása segíti a tumor növekedését és progresszióját, serkenti a daganatsejtek proliferációját, az angiogén faktorok termelődését, a tumoros inváziót és a metasztázisképzést, valamint gátolja az apoptózist.
Lung Cancer, 2011. október

#5
Orvostovábbképző Szemle XVIII. évf. 6-7-8. szám
OTSZ Online >> Farmakológia
2011-08-12

A legkiválóbb gyógyszerfelíró szoftverektől sem várhatjuk, hogy minden gyógyszerkölcsönhatást felismerjenek, megbízhatóan kiszűrjék a klinikailag jelentôs kölcsönhatásokat. A cikk példái és táblázatai segítenek csökkenteni a sok gyógyszert szedô betegeket terhelô interakciós kockázatot.

Kulcsszavak : elektronikus gyógyszerfelíró rendszerek, gyógyszerkölcsönhatások, kölcsönhatások sztatinokkal, kölcsönhatások warfarinnal
#6
Orvostovábbképző Szemle XVII. évf. 11. szám
OTSZ Online >> Farmakológia
2010-11-19

Az új gyógyszerek felírása mindig is ellentmondásos kérdés volt, és az lesz a jövőben is. 

#7
Orvostovábbképző Szemle XVII. évf. 9. szám
OTSZ Online >> Farmakológia
2010-09-10

A kiemelt figyelmeztetés – más néven keretes vagy „fekete doboz” figyelmeztetés – a legkomolyabb figyelmeztetés, amit az Egyesült Államok gyógyszerhatósága (U.S. Food and Drug Administration, FDA) kiadhat.

#8
Orvostovábbképző Szemle XVII. évf. 7-8. szám
OTSZ Online >> Farmakológia
2010-08-09

A férfiak és a nők közti élettani különbségek befolyásolják a gyógyszerek kinetikáját és dinamikáját.

#9
Orvostovábbképző Szemle XVII. évf. 7-8. szám
OTSZ Online >> Farmakológia
2010-08-09

A mérgezések évente több millió megbetegedést és halálesetet okoznak az Egyesült Államokban.

#10
Orvostovábbképző Szemle XVII. évf.4. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2010-04-09

Az orvosokat a gyakorlati útmutatók segítik betegeik személyre szabott ellátásában. Például abban, hogy eldöntsék, szükség van-e egy adott vizsgálatra, felírjanak-e egy adott gyógyszert vagy változtassanak-e az adagján, specialistához küldjék-e a beteget. 

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.