Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 11
#1
Stroke Mozaik Stroke Mozaik 4. évfolyam 1. szám
OTSZ Online >> Stroke Mozaik
2013-02-06

A térszűkítő hatású cerebralis oedema életveszélyes szövődmény az arteria cerebri media (ACM) elzáródása okozta nagy kiterjedésű infarktus kapcsán. A korai retrospektív vizsgálatok szerint akár 80% is lehet a halálozási arány konzervatív kezelés mellett, ezzel érdemelte ki az állapot a „malignus ACM infarktus” megjelölést. A konzervatív terápia esetén észlelhető nagy mortalitási arány a stroke után 48 órán belül végzett dekompressziós hemicraniectomiával csökkenthető, mely egyúttal a morbiditási arányt is javítja. Tekintettel arra, hogy az oedemaképződés a stroke-ot követő 2–5 napban éri el a csúcsát, a hemicraniectomia életmentő hatása attól függ, hogy már korán, azaz a masszív agyvizenyő kialakulása előtt sor kerül-e rá.

#2
Stroke Mozaik Stroke Mozaik 4. évfolyam 1. szám
OTSZ Online >> Stroke Mozaik
2013-02-06

Az ajánlások szerint akut stroke-ot követően optimális esetben minden betegnek stroke-centrumba kell kerülnie, ahol mód van a szisztematikus kivizsgálásra, továbbá multidiszciplináris team által végzett korai és aktív kezelésre. Egyre több bizonyítékkal rendelkezünk arra nézve, hogy előnyös a beteg nagyon korai mobilizálása, ami már az ágyban megkezdődik a stroke utáni 24 órában. Ez lényeges eleme lehet az akut stroke-osztályon nyújtott kezelésnek, bár nagyobb vizsgálatok szükségesek az előnyök és veszélyek megbízható megítéléséhez.

#3
Stroke Mozaik Stroke Mozaik 4. évfolyam 1. szám
OTSZ Online >> Stroke Mozaik
2013-02-06

A Fraxiparin in Stroke Study for the treatment of ischemic stroke (FISS-tris) egy véletlen besorolásos klinikai vizsgálat volt, melyben a kis molekulatömegű heparint (LMWH, low-molecular-weight heparin) és az aszpirint hasonlították össze nagy artéria elzáródása okozta akut ischaemiás stroke-ban. Az eredmények nem igazolták, hogy az elsődleges kimenetel (Barthel-index) szempontjából az LMWH szignifikánsan előnyösebb lenne az aszpirinnál.

#4
Stroke Mozaik Stroke Mozaik 4. évfolyam 1. szám
OTSZ Online >> Stroke Mozaik
2013-02-06

Ischaemiás stroke-ot követően a 3 órán belül alkalmazott, szöveti plazminogén-aktivátor (TPA) alkalmazásával végzett intravénás trombolízis a választandó kezelés. Bár az intraarteriális (ai.) trombolízist még nem fogadták el az ischaemiás stroke terápiájában, a klinikai bizonyítékok alapján úgy tűnik, hogy az ia. vagy a kombinált ia./iv. trombolízis az iv. tPA-kezelés alternatívája lehet az akut ischaemiás stroke-on átesett betegek azon válogatott csoportjában, ahol a tünetek hátterében valamelyik nagy artéria elzáródása áll, és 3 óránál hosszabb idő telt el a tünetek jelentkezése óta. A trombolitikus terápia igazoltan javítja a klinikai kimenetelt azáltal, hogy az elzáródott erek rekanalizálódnak, melynek nyomán a károsodott szövet perfúziója helyreáll.

#5
Stroke Mozaik Stroke Mozaik 4. évfolyam 1. szám
OTSZ Online >> Stroke Mozaik
2013-02-06

Egy nagy intracranialis artéria elzáródása kezelés nélkül általában nagy kiterjedésű infarktushoz vezet, mely rossz prognózissal társul. A jobb kimenetelt ígérő rekanalizáció gyógyszeres és mechanikus módszerekkel érhető el. Erre használható intravénás rekombináns szöveti plazminogén-aktivátor (rtPA), ám a nagy intracranialis artériák esetében a rekanalizáció aránya nem kielégítő. Alternatívát kínálhat az endovaszkuláris terápia (intraarteriális trombolízis, endovaszkuláris mechanikus rekanalizáció), mely az esetek jelentős hányadában rekanalizációt eredményez. Az endovaszkuláris módszerek klinikai haszna egyelőre még meglehetősen behatárolt.

#6
Stroke Mozaik Stroke Mozaik 4. évfolyam 1. szám
OTSZ Online >> Stroke Mozaik
2013-02-06

Az átmeneti ischaemiás roham (TIA, transient ischemic attack) definíció szerint olyan vaszkuláris eredetű neurológiai deficit, mely 24 órán belül teljesen rendeződik. A TIA az ischaemiás stroke kockázati tényezője: egy nemrégiben közzétett metaanalízis szerint TIA után a stroke rövid távú (7 napon belüli) kockázata 5% körül van. A TIA az extracranialis vaszkuláris események (EVE, extracranial vascular event) valószínűségét is növeli: a myocardialis infarktus kockázata egy év elteltével 2%. Öt éven túl nagyjából azonos gyakorisággal fordul elő cerebrális infaktus és EVE, ami alapján a stroke egy globális kóregyüttes részének tekinthető. Mindazonáltal kevés vizsgálat indult a nagy vaszkuláris események előrejelző tényezőinek azonosítására, és a szubklinikus extracranialis atheromatosis szisztematikus értékelése jelenleg nem szerepel a rutin ajánlásokban a tünetmentes stroke-túlélők esetében.

#7
Stroke Mozaik Stroke Mozaik 4. évfolyam 1. szám
OTSZ Online >> Stroke Mozaik
2013-02-06

A stroke túlélői körében még évekkel az indexesemény után is nagyobb az átlagosnál a halálozási arány. A kutatások azt jelzik, hogy az életmódbeli tanácsokhoz való következetes ragaszkodás csökkenti a stroke incidenciáját és a halálozás kockázatát az átlagos populáción belül, ugyanakkor kevés adattal rendelkezünk azzal kapcsolatban, hogy az egészséges életmód miként befolyásolja a stroke utáni halálozás esélyét.

#8
Stroke Mozaik Stroke Mozaik 4. évfolyam 1. szám
OTSZ Online >> Stroke Mozaik
2013-02-05

Az intravénás (iv.) rekombináns szöveti plazminogén-aktivátor (rtPA, recombinant tissue plasminogen activator) előnyös hatása erősen időfüggő akut stroke-ban. Éppen ezért a tünetek jelentkezése után a betegnek mielőbb kórházba kell kerülnie, hogy a kezelés minimális késedelemmel megkezdődhessen. Nem minden esetben van azonban lehetőség arra, hogy a beteget a trombolízis végzésében jártas orvos lássa el erre szakosodott stroke-centrumban. Mindezen tényezők befolyásolják, hogy a beteg a trombolízishez szükséges időablakon belül ellátásra kerül-e, ami pedig nagyban szerepet játszik abban, hogy sikerül-e javulást elérni a stroke terápiás kimenetelében országos és nemzetközi szinten egyaránt.

#9
Stroke Mozaik Stroke Mozaik 4. évfolyam 1. szám
OTSZ Online >> Stroke Mozaik
2013-02-05

A Global Burden of Disease nevű felmérés szerint a cerebrovaszkuláris betegségek (mely gyűjtőfogalom a konkrét beszámoló szerint a stroke-eseteknek felel meg) számítanak a második leggyakoribb haláloknak szerte a világon, ezzel a hátrányos helyzetű és a fejlődő országokban a halálozás 9,9%-áért, míg az iparilag fejlett országokban a mortalitás 9,5%-áért felelősek. A többtényezős etiológiájú stroke kialakulásában módosítható és nem módosítható kockázati tényezőknek tulajdonítanak szerepet.

#10
Stroke Mozaik Stroke Mozaik 4. évfolyam 1. szám
OTSZ Online >> Stroke Mozaik
2013-02-05

A pitvarfibrilláció (AF) főként az időskorúak betegsége, melynek prevalenciája az életkor előrehaladtával növekszik: az 55 év alattiak körében regisztrált 0,1%-ról 80 éves kor felett 10% fölé emelkedik. Az AF legrettegettebb szövődménye a tromboembólia, melynek kockázata az egyidejűleg fennálló egyéb betegségektől (pl. cukorbetegség, magas vérnyomás, szívelégtelenség, érbetegség) is függ, de befolyásolja a kórelőzményben szereplő stroke és a nem is (nők körében nagyobb a kockázat).

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.