hirdetés

Siltuximab hatása a multicentrikus Castleman-betegség kimenetelére

AZ IL-6-GÁTLÁS HATÉKONYSÁGA MULTICENTRIKUS CASTLEMAN-BETEGSÉGBEN

BEVEZETÉS 
A Castleman-­betegség (CD: Castleman disease, más néven angiofollikuláris nyirokcsomóhyperplasia) egy ritka, atípusos limfoproliferatív kórkép, mely egy (unicentrikus) vagy több (multicentrikus) nyirokcsomót érinthet. A nyirokcsomó szövettani szerkezete lehet hialinvaszkuláris, plazmasejtes vagy kevert típusú. A multicentrikus CD (MCD) komoly, életet veszélyeztető megbetegedés, ami hiperaktív immunrendszerrel, excesszív proinflammatorikus citokin termelésével, immunsejt-­proliferációval és szervi diszfunkcióval jár. Az MCD-­hez társulhat egyéb sejtproliferációval járó eltérés, mint pl. lymphoma, Kaposi-sarcoma, POEMS szindróma, HHV-­8­ és HIV-­fertőzés. 

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:

cimkék

Olvasói vélemény: 2,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.