Méhtestrák

A méhtestrák (endometrium-karcinóma) az egyik leggyakrabban előforduló nőgyógyászati daganat. Kóroktanában rendszerint a kiegyensúlyozatlan ösztrogénhatás játszik szerepet. Többnyire a változás kora után jelentkező vérzéssel hívja fel magára a figyelmet. Sokféle diagnosztikai eszköz áll rendelkezésre a betegség felismerésére, köztük az endometrium-biopszia, a hagyományos, illetve sóoldat bejuttatásával végzett ultrahangvizsgálat és a hiszteroszkópia. A definitív diagnózishoz szükséges patológiai megerősítés endometrium-biopszia vagy a méhnyak tágítását követő abrázió segítségével történhet. A teendőket a méhtestrák sebészeti stádiuma szabja meg. A kezdeti kezelés legtöbbször teljes méheltávolítást, kétoldali tuba- és petefészek-eltávolítást és peritoneális öblítéseket jelent. A tumor stádiumától és differenciáltságától függően a sugárkezelés és a kemoterápia is helyet kaphat az ellátásban. Jelenleg nincsenek ajánlások a méhtestráknak az általános népességben való szűrésére vonatkozóan.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Edward M. Buchanan, MD
a szerző cikkei

Lara Carson Weinstein, MD
a szerző cikkei

Christina Hillson, MD
a szerző cikkei

Dr. Teleki László Attila, kommentár
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.