hirdetés

A vesesejtes carcinoma tüneteinek változásai az elmúlt négy évtized alatt

Egyetlen központban kezelt betegcsoport adatainak szisztematikus elemzése

A vesesejtes carcinoma (RCC) egyik kiemelt sajátossága a tünetek változatossága a diagnózis megállapításakor, ugyanis az esetek közel 30%-ában jelentkeznek paraneopláziás tünetek. Régebbi megfigyelések szerint a klasszikus Virchowtriász (haematuria, tapintható terime és hasi fájdalom) gyakorisága 9%, újabban ezt már mindössze 3,8–5%-nak találják. A komputertomográfia (CT) és az ultrahang elterjedése előtt az RCC-esetek 7%-a vált ismertté tünetmentesség mellett, ma ez az arány elérheti a 80%-ot is. A tünetmentes személyeknél megállapított esetek gyakorisága terén van különbség az egyes országok között, de az emelkedő tendencia egyértelmű.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Sunela KL
a szerző cikkei

Kataja MJ
a szerző cikkei

Kellokumpu-Lehtinen PL
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.