hirdetés

A hepatocelluláris carcinoma diagnózisa és kezelése

A hepatocelluláris carcinoma (HCC) a nyolcadik leggyakoribb daganatos betegség: világviszonylatban körülbelül egymillió új beteggel kell számolni évente.1 Az USA-ban az elmúlt 25 évben a HCC éves incidenciája 100 000 lakosra számítva 1,4-ről (1976–1980) 2,4-re nőtt (1991–1995). Ennek fő oka a hepatitis C vírusfertőzés terjedése, ami a következő években várhatóan tovább fogja növelni a HCC gyakoriságát. A HCC prevalenciája a férfiak között általában négyszer–tízszer akkora, mint a női népességben. A klinikai gyakorlat azt mutatja, hogy a krónikus májbetegség (hepatopathia), illetve a máj cirrhosisa nagymértékben növeli a HCC kockázatát (1. ábra). A kockázat nagysága három tényezőtől függ: a májbetegség etiológiájától, időtartamától és aktivitásától. A legnagyobb kockázattal a krónikus hepatitis C (HCV) és a krónikus hepatitis B (HBV) fertőzés, valamint a haemochromatosis okozta és az alkoholos eredetű cirrhosis jár (2. ábra). A cirrhosis eseteinek 2–60%- ában a májban HCC is található. A HCC kockázata feltűnően kicsi primer biliáris cirrhosisban, illetve Wilson- kór okozta cirrhosisban. A protrombinidő, az életkor, a thrombocyta- szám és az anti-HCV státus alapján meghatározott pontszámból megbecsülhetjük az elsődleges máj-carcinoma kialakulásának kockázatát.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
H. C. Spangenberg , I. Zuber-Jerger , L. Mohr , R. Thimme , H. E. Blum
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.