hirdetés

A vastagbéldaganatok adjuváns kezelése

A vastagbéldaganatok okozta halálozás az utóbbi évtizedekben világszerte rohamosan nő; miközben évente 800 000-re tehető az új betegek száma, évi 400 000 érintett válik e malignóma áldozatává.1 A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint Magyarországon 2004-ben 8658 új esetet regisztráltak, és 5100-an haltak meg vastagbélrákban.2 Míg 20–25 éve az előrehaladott béldaganatok eredményes kezeléséről, illetve az esetleges szóródás megelőzéséről gyakorlatilag nem lehetett beszélni, addig az utóbbi két évtizedben, a gyógyszerkémia fejlődése, a genomikai, molekulárpatológiai ismeretek bővülése nyomán egyre jobb hatásfokkal vehetjük fel a küzdelmet e daganatentitással szemben.

Az 1950-es évektől rendelkezésre álló 5-fluorouracil különféleképpen bejuttatva az áttétes esetek halálozási arányát néhány százalékkal csökkentette csupán. Az utóbbi 5–10 évben kifejlesztett gyógyszerek (camptothecin, oxaliplatin, capecitabin, erbitux, vaszkuláris endothelialis növekedési faktor receptor blokkolók, ciklooxigenáz-2- gátlók, epidermális növekedési faktor receptor blokkolók stb.) kifejezetten reménykeltők e korábban kezelhetetlennek hitt megbetegedés majdani gyógyítását illetően.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Prof. dr. Szanto Janos , dr. Andras Csilla , dr. Peter Szarka Gyorgy , dr. Toth Judit, dr. Szekanecz Éva
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 10,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.