hirdetés

Az etanercept

Az etanercept fúziós fehérje, amely a humán tumornekrózis faktor (TNF) receptorát tartalmazza. A hatóanyag, melynek forgalomba hozatalát Németországban 2000 februárjában engedélyezték, az infliximab után az anticitokinek csoportjának második tagja. Ez a gyógyszercsalád új utat nyithat a rheumatoid arthritis kezelésében.

 A tumornekrózis faktor alfa szerepe a rheumatoid arthritis kialakulásában

 A rheumatoid arthritis az ízületeket érintő idült, szisztémás megbetegedés, amelynek lefolyását a fokozatos progresszió jellemzi. A folyamat során az ízületi tok belső rétege (synovium) sűrűn erezett szövetté (pannus) alakul át. A pannus növekedése, valamint a gyulladásos sejtek felszaporodása és aktiválódása az ízületet alkotó porc- és csontfelszínek erodálódásához vezet. A betegség patomechanizmusáról egyre többet tudunk, de a kiváltó tényezőket még nem ismerjük. Autoimmun, fertőzéses és genetikai kórokok egyaránt vizsgálat tárgyát képezik.

 Bármi áll is a rheumatoid arthritis kialakulásának hátterében, a betegséget a gyulladást serkentő és gátló tényezők (elsősorban citokinek) egyensúlyának megbomlása jellemzi. Ebben az interleukin- 1 (IL-1) mellett döntő szerep jut a gyulladásos citokinkaszkád elején álló TNF-alpha-nak is. A TNF-alpha elsősorban az aktivált macrophagokban és monocytákban termelődik, és három azonos, 17 kD súlyú monomerből áll. Biológiai hatását kétféle membránreceptoron (TNF-R1 [p55] és TNF-R2 [p75]) keresztül fejti ki, amelyek a legtöbb sejt felszínén megtalálhatók.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
U. Mühlhäuser , F. Münzel és T. Eschenhagen
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.