Emlőrák-bevezető

 Az elmúlt 10 évben nagyon gyors fejlődés következett be az emlőrák kezelésében. Ennek alapja az volt, hogy gyarapodtak ismereteink a daganat biológiai viselkedését illetően, és új mérföldköveket helyeztek el a kezelésben is.
 Ahogy minden szövetben, az emlőben is számtalan genetikai változás akkumulációja vezet a rosszindulatú daganat kifejlődéséhez. A különféle genetikai változások összessége mindig egyedi, ebből adódik a daganat viselkedésének és a kezelésre adott válaszának heterogenitása. A molekuláris „ujjlenyomat” az adott tumorra jellemző; bizonyos gének emlőrákban gyakrabban károsodnak. A károsodott gének jelenléte fontos szerepet kap a tumorgenezisben és a malignus progresszióban. Olykor szuppresszor gének inaktiválódnak mutáció következtében, máskor az onkogének fokozott expressziója következik be.
 Újabban ennek megfelelően előtérbe került az adott egyén adott betegségének kezelése: a személyre szabott, célzott terápia. A „targetspecifikus” kezelés hatásosabb, ugyanakkor jobban tolerálható, mint a standard, nem specifikus kezelés.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:

cimkék

Olvasói vélemény: 2,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.