hirdetés

EBP - RELIEF vizsgálat

Az 1990-es évek elején jelent meg a piacon egy teljesen új tulajdonságokkal rendelkező béta-2-agonista, a formoterol, amely egyesíti magában a korábbi rövid és tartós hatású készítmények tulajdonságait: hatása ugyanolyan rövid idő alatt jelentkezik, mint a korábbi rövid hatástartamú készítményeké, és éppoly hosszú ideig tart, mint a tartós hatásúaké. Gyors és tartós hatásával tehát a formoterol a béta-2-agonisták új kategóriáját képviseli. Ahhoz, hogy a formoterolt a mindennapi betegellátásban kiterjesztett indikációval, megnyugtató módon lehessen alkalmazni, szükség volt hatásosságának és biztonságosságának kellően nagy számú betegen és kellően hosszú ideig történő értékelésére. Ennek a célkitűzésnek a megvalósítására szervezték meg a RELIEF (REal LIfe EFfectiveness of Oxis Turbuhaler as-needed in asthmatic patients) vizsgálatot.

Előzmények

A 20. század utolsó évtizedében meggyőző bizonyítékok gyűltek össze arról, hogy az asthma patológiai történéseinek lényege a hörgőnyálkahártya eosinophil-sejtes gyulladása és az ennek talaján kifejlődő bronchiális hiperreaktivitás.1 Ennek alapján szakmai konszenzus alakult ki az asthmás betegek kezeléséről, és számos – egymással lényegében megegyező – szakmai ajánlást adtak ki ebben a témában.2–4 Ezek az ajánlások a betegség, a tünetek súlyossága alapján csoportokba sorolják be a krónikus asthmás betegeket, és mindig az aktuális súlyossági csoportnak megfelelő gyógyszeres kezelést javasolnak, egy úgynevezett lépcsőzetes kezelési sémának megfelelően. A beteg állapota rosszabbodásával vagy javulásával feljebb vagy lejjebb léphet a lépcsőn. A kezelési séma kétféle gyógyszer alkalmazásán alapszik: gyulladáscsökkentők (inhalatív kortikoszteroid) és hörgtágítók (béta-2-agonista). Az úgynevezett fenntartó kezelés alapja az inhalatív kortikoszteroidok tartós, folyamatos, tünetmentes időszakban is rendszeresen történő alkalmazása. A szimpatikus izgatókat két csoportra osztották: rövid és hosszú hatástartamú készítményekre. Az ajánlások szerint azokban az esetekben, amikor a beteg az inhalatív szteroidok rendszeres alkalmazása mellett sem tünetmentes, a fenntartó kezelést hosszú hatástartamú béta-2-agonista rendszeres (pl. naponta kétszeri) adásával kell kiegészíteni. A rövid hatástartamú szimpatikus izgatók belégzett formában néhány perc alatt kifejtik hatásukat, oldják a hörgőgörcsöt (de hatásuk 4–6 óra elteltével meg is szűnik), ezért ezeket a készítményeket szükség esetén, a jelentkező vagy súlyosbodó tünetek oldására ajánlják valamenynyi lépcsőben. A tartós hatású béta-agonisták erre a célra nem alkalmasak, mivel hatásuk csak hosszabb idő (20–30 perc) elteltével jelentkezik, de 12 óránál tovább tart, tehát napi 2 alkalommal történő belégzéssel kontrollálni lehet a bronchospasmust.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Vadász Imre
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.