hirdetés

BMC Neurology

A carotis endarterectomia és a carotis-sztentelés alkalmazása

A Nationwide Inpatient Sample (NIS) adatainak elemzése (19982008)

A nyaki verőér szűkülete esetén a primer és szekunder stroke-prevenció módszere az idők során változott. Az 1990-es években megjelent néhány véletlen besorolásos klinikai vizsgálat tüneteket mutató betegeknél a carotis endarterectomiát (CEA) ítélte a legeredményesebb kezelési módnak, és hasonló tapasztalatokat szereztek tünetmentes esetekben is. Nem szabad azonban megfeledkezni arról, hogy a CEA invazív eljárás, mely nem mentes a kockázatoktól sem.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
M. Skerritt, R. Block, T. Pearson, K. Young
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.