hirdetés
hirdetés

Internal Medicine

A nyakiverőér-szűkület kezelésének eredményei japán betegek körében

A carotis endarterectomia az ischaemiás stroke megelőzésében

A nyaki verőér nagyfokú szűkülete esetén a carotis endarterectomia (CEA) igazoltan eredményes az ischaemiás stroke megelőzésében. Az irányelvek jelentős része CEA végzését javasolja akkor, ha a 70%-nál nagyobb mértékű szűkület tüneteket okoz, vagy egy tünetmentes betegnél legalább 60%-os stenosis áll fenn. Egy beszámoló szerint a CEA a belgyógyászati kezelésnél eredményesebben csökkenti a későbbi stroke kockázatát akkor, ha a nyaki verőér közepes fokban beszűkült (50–79%-os stenosis). A véletlen besorolásos vizsgálatok némelyikében ugyanakkor kizárási kritériumnak számított a nagy műtéti kockázat (szív- és érrendszeri szövődmények, pitvarfibrilláció fennállása, idős kor stb.). Ennek eredményeként a súlyos stenosisban szenvedő betegek jelentős hányada CEA helyett belgyógyászati terápiában részesül a sebészeti ellenjavallat okán. Az utóbbi időben egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a betegek ellátásában a belgyógyászati beavatkozások, köztük a kockázati tényezők lehetőség szerinti kiiktatása.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
T. Ogata, M. Yasaka, Y. Wakugawa, K. Yasumori, T. Kitazono, Y. Okada
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.