hirdetés

A primer stroke-beteg centrumba történő felvétele előtti triázs szerepe

Összefüggések a stroke kezelésére végzett trombolízissel

Az intravénás (iv.) szöveti plazminogén aktivátor (tPA, tissue plasminogen activator) az egyetlen evidence-based reperfúziós terápia az akut ischaemiás stroke kezelésében. Alkalmazására azonban továbbra is csak a betegek kis hányadánál − hozzávetőleg 1−5%-ánál − kerül sor. A primer stroke centrumok felállítása, valamint a stroke-gyanús betegek beutalására vonatkozó regionális stratégiák kidolgozása növelheti a tPA-alkalmazás arányát, ezáltal javíthatja a stroke kimenetelét. Nemrégiben bizonyítást nyert, hogy a primer stroke centrumok működése és a betegek kórházi felvétel előtti triázsa kedvezően befolyásolja a tPA-kezelések arányát.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
S. Prabhakaran
a szerző cikkei

K. O’Neill
a szerző cikkei

J.Walter
a szerző cikkei

M. Alberts
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.