hirdetés

Journal of Internal Medicine

A stroke prevenciója pitvarfibrillációban szenvedő idős betegeknél

Az alvadásgátló kezelés buktatói

A pitvarfibrilláció (AF) főként az időskorúak betegsége, melynek prevalenciája az életkor előrehaladtával növekszik: az 55 év alattiak körében regisztrált 0,1%-ról 80 éves kor felett 10% fölé emelkedik. Az AF legrettegettebb szövődménye a tromboembólia, melynek kockázata az egyidejűleg fennálló egyéb betegségektől (pl. cukorbetegség, magas vérnyomás, szívelégtelenség, érbetegség) is függ, de befolyásolja a kórelőzményben szereplő stroke és a nem is (nők körében nagyobb a kockázat).

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
P. R. Sinnaeve, M. Brueckmann, A. Clemens, J. Oldgren, J. Eikelboom, J. S. Healey
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.