hirdetés

Antitrombotikus kezelés invazív beavatkozásra kerülő betegek esetében

Gyakorlati irányelvek

Pitvarfibrillációban (AF, atrial fibrillation) szenvedő betegek milliói részesülnek hosszú távú alvadásgátló kezelésben a tromboembólia prevenciója céljából. Állandó dilemmát jelent, hogy az antitrombotikus terápiát fel kell-e függeszteni, ha a betegnél invazív beavatkozást terveznek. Ilyen esetekben mérlegelni kell, hogy a kezelés fenntartása esetén a fokozott vérzésveszély jelenti-e a nagyobb kockázatot vagy az alvadásgátlás leállítása esetén fenyegető trombózisveszély.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
T. H. Baron
a szerző cikkei

P. S. Kamath
a szerző cikkei

R. D. McBane
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.