hirdetés

BMC Neurology

Biokémiai markerek MR-vizsgálattal igazolt hiperakut ischaemiás stroke-ban

Egy prospektív vizsgálat eredményei

A szisztémás fibrinolízis bizonyított terápiás hatása ellenére az iparilag fejlett országokban még ma is csak a betegek viszonylag kis hányadánál kerül sor rtPA-kezelésre ischaemiás stroke-ban. A stroke-betegek szempontjából alapvető jelentőségű a megbízható diagnosztikai módszerek alkalmazása, hogy a kezelés a lehető legkisebb késedelemmel megkezdődhessen, mivel a rekanalizációig eltelt idő igen fontos tényező a klinikai kimenetel szempontjából. A stroke eseteiben az akut képalkotó vizsgálat még ma is jobbára a CT-vizsgálatot jelenti, holott ebben az időpontban az ischaemiás lézió még nem mindig mutatható ki, és az ischaemiára utaló korai jelek csupán a betegek egyharmadánál-felénél detektálhatók. Még olyan kifinomult módszerekkel sem érhető el lényegesen nagyobb szenzitivitás, mint például a perfúziós CT-vizsgálat, különösen olyan esetekben, amikor az infarktus nem egy adott érág ellátási területére korlátozódik. Ezzel szemben az MR-vizsgálat már a hiperakut stádiumban nagy érzékenységgel és fajlagossággal jelzi az ischaemiát.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
C. Knauer, K. Knauer, S. Muller, A. Ludolph, D. Bengel, H. Muller, R. Huber
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.