hirdetés

Szemészet

A cornea-abráziók kivizsgálása és kezelése

A háziorvost cornea-abrázió miatt felkereső betegek rendszerint közelmúltbeli traumáról számolnak be. A cornea fluoreszceines festése után megfigyelhető az abrázió területe. Gondosan meg kell vizsgálni a szemet idegentest után kutatva, az idegentestet el kell távolítani. A kezelés célja a fájdalom enyhítése, a fertőzések megelőzése, a gyógyulás elősegítése. A szem takarása késlelteti a gyógyulást. Kontaktlencse okozta abrázió esetén antibiotikumra van szükség. Szakintézménybe való beutalás szükséges, ha a tünetek nem javulnak, ha a szaruhártyán beszűrődés vagy fekélyesedés észlelhető, ha jelentős a látás­csökkenés, vagy ha áthatoló szemsérülés áll fenn.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Jennifer L. Wipperman, MD
a szerző cikkei

John N. Dorsch, MD
a szerző cikkei

Dr. Füst Ágnes, kommentár
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.