hirdetés

Szemészet

A retina mikrocirkulációja és a hipertónia

A klasszikus szemfenéktükrözés manapság már nem szerepel a magas vérnyomásban szenvedők számára rutinszerűen ajánlott vizsgálatok között. A technikai újítások jóvoltából azonban a szemfenékvizsgálat lelete objektíven értékelhető számítógép által támogatott rendszerek segítségével. Digitalizált retinafelvétel segítségével az erek közvetlenül, noninvazív módon mérhetők. A statikus érelemzés közvetlen összefüggést mutat az erek átmérője és a vérnyomás, illetve a szélütés előfordulása között. A továbbfejlesztett módszerek azt is lehetővé teszik, hogy megítéljük az erek átépülését mint független szív-ér rendszeri kockázati tényezőt.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
M. Baumann, Müncheni Műegyetem, Klinikum rechts der Isar, Nefrológiai Részleg
a szerző cikkei

R. E. Schmieder, Erlangeni Egyetemi Klinikák, Nefrológia és Hipertenziológia
a szerző cikkei

Dr. Resch Miklós, kommentár
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.