hirdetés

Szegedi Tudományegyetem, Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika, Szeged Oláh Judit cikkei

  #1
2017-07-04 15:24:00

A melanóma genetikájának és az immunszabályozás mechanizmusainak jobb megismerése célzott és immunterápiák fejlesztését eredményezte az áttétes melanóma kezelésében. Az onkológiai modalitások haladása drámai áttörést hozott e területen a túlélési eredmények jelentős javulását eredményezve. A terápiás siker meghatározó elemeit képviselik a citotoxikus T-sejt-antigén 4 (CTLA-4) és a programozott sejthalál receptor 1 (PD-1) elleni kezelések (ipilimumab, nivolumab és pembrolizumab). Napjainkban ez utóbbi immunellenőrző pontok elleni antitestek kombinációjával sikerült jelentősen meghosszabbítani a metasztatizáló melanómában szenvedő betegek túlélési idejét. A jelen közlemény röviden összefoglalja a dermatoonkológia e területének legfontosabb naprakész alapelveit. Magy Onkol 61:132–136, 2017

Kulcsszavak: ipilimumab, nivolumab, pembrolizumab, kombinált immunterápia

  #2
2016-03-11 15:46:00

Az elmúlt néhány évben a metasztatikus melanoma kezelésében teljes szemléletváltozás következett be: nyolc új gyógyszer, köztük három immunterápiás, négy molekuláris célpontú szer, illetve egy onkolitikus vírus került alkalmazásra a napi gyakorlatban. A megváltozott terápia az áttétes melanomában szenvedő betegeknek jelentős túlélési esélyt jelent. A megfelelő támadáspontú gyógyszer kiválasztása az adott egyénnél azonban számos szempont együttes értékelését és mérlegelését teszi szükségessé, mely gyakran nagy kihívás az onkológiai munkacsoport számára. A jelen közleményben a gyógyszerválasztás gyakorlati kérdéseit összegezzük. Magyar Onkológia 60:17-21, 2016

Kulcsszavak: melanoma, célzott terápia, immunonkológia, BRAF-gátló, MEK-gátló

hirdetés
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.