hirdetés

Hogyan válasszunk megfelelő szert? Új kérdések az áttétes melanoma kezelésében

Az elmúlt néhány évben a metasztatikus melanoma kezelésében teljes szemléletváltozás következett be: nyolc új gyógyszer, köztük három immunterápiás, négy molekuláris célpontú szer, illetve egy onkolitikus vírus került alkalmazásra a napi gyakorlatban. A megváltozott terápia az áttétes melanomában szenvedő betegeknek jelentős túlélési esélyt jelent. A megfelelő támadáspontú gyógyszer kiválasztása az adott egyénnél azonban számos szempont együttes értékelését és mérlegelését teszi szükségessé, mely gyakran nagy kihívás az onkológiai munkacsoport számára. A jelen közleményben a gyógyszerválasztás gyakorlati kérdéseit összegezzük. Magyar Onkológia 60:17-21, 2016

Kulcsszavak: melanoma, célzott terápia, immunonkológia, BRAF-gátló, MEK-gátló

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Oláh Judit, Szegedi Tudományegyetem, Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika, Szeged
a szerző cikkei

Gyulai Rolland, Pécsi Tudományegyetem, Bőr-, Nemikórtani és Onkodermatológiai Klinika, Pécs
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.