hirdetés

Dr. Cseplák György cikkei

  #1
2019-10-15 10:00:00

Embertársaink fülkagylóinak felső csúcsán, helixén, nagyon eltérő százalék­ban a születés óta meglévő csomócska, megvastagodás, kis dudor figyelhe­tő meg. Ezek többnyire kétoldaliak, gyulladással nem járnak, panaszt nem okoznak, nem utalnak belső szervek érintettségére, orvosi beavatkozást nem igényelnek. A csomót Woolner megfigyelése alapján Darwin illesztette be evolúciós elméletébe, ez tette lehetővé, hogy a csomócskával kapcso­latban gondolatok keljenek szárnyra, százszámra készüljenek tudományos közlemények. Az alábbiakban a Darwin-csomóval kapcsolatos tényeket és elképzeléseket kíséreltem meg összefoglalni.

  #2
2019-04-21 17:00:00

A négy „D”-vel jellemezhető pellagrára jelen körülményeink között számí­tani nem kell. Tudnunk kell azonban, hogy sok olyan apró tünetet észlel­hetünk, amely a B3-vitamin hiánya következtében nehezíti meg betegünk életét. A mi kötelességünk pedig az, hogy apró jelek alapján is gondoljunk a tünetszegény pellagrára, amit könnyen meggyógyíthatunk.

  #3
2018-06-14 17:50:00

A beteg – 60 év körüli, alacsony, túlsú­lyos vagy kissé elhízott hölgy – enyhe szeborreás bőrgyulladásának kezeléséhez kért szakorvosi segítséget. A bőr vizsgálata során elsősorban a felkaron szabálytalan alakú, fehéres, sima felszínű elváltozások­ra lettem figyelmes, melyek semmilyen panaszt nem okoztak, a betegnek nem is tűntek fel.

  #4
2018-03-30 16:19:00

Olyasmiről lesz szó, amit nap mint nap láthatunk, csak nem mindig vesszük észre. A tágult pórus és az azt kitöltő mitesszer panaszt csak néha okoz, ezért a betegek sem mutogatják. Sokak számára viszont szenvedélyes öröm forrását jelenti, jólesik kapargatni és ki lehet nyomni! Mindemellett orvosi teendő is akadhat vele.

  #5
2018-02-26 11:50:00

Betegeink vizsgálata közben pillantsunk rá kézujjaikra is. Kopogtatópárnák láttán gondolnunk kell más kötőszöveti rostok, közöttük a kollagén rostok felszaporodásával járó elváltozásokra, betegségekre is. Kötőszöveti rost­jaink, így a kollagén rost mennyiségi és minőségi termelése genetikusan programozott tulajdonságunk. A jövőben bizonyára választ fogunk kapni arra a kérdésünkre is, hogy ezen öröklött tulajdonságunkon kívül vannak-e olyan újabb tényezők, amelyek fokozzák vagy csökkentik a rostok, közöttük az „enyvadó” rostok termelését.

  #6
2018-01-25 17:00:00

Egykor fontos érzékével a Föld legnépesebb gerinces állatfaja, a Homo sapiens rosszul sáfárkodik. Irigykedve olvasom, hogy némely gerinces élőlénytársunk kilométerekről is megérzi az illatüzeneteket. A bennünket körülvevő illat- és szagtengerben szaglásunkra mi már alig támaszkodunk. Talán kevesebb házasság végződne válással, ha jobban támaszkodnánk rá.

  #7
2017-12-21 13:00:00

A lábbeliktől és a körömvágási szokásoktól a lábujjak keringési zavaráig és a bakteriális vagy gombás fertőzésekig sok mindenre kell gondolni ennek a hétköznapi bőrgyógyászati problémának a sikeres kezeléséhez, a szö­vődmények elkerüléséhez.

  #8
2017-11-14 11:00:00

A stukkó keratózis olyan kezelést igénylő bőrelváltozás, amelynek létrejöt­tében több tényező is szerepet játszhat. Meglepő, hogy plakkjaiból humán papillómavírus is kimutatható. Az elváltozások azonban nem fertőznek és rosszindulatúvá sem válnak. Orvos fejünkkel ilyenre nemigen vagyunk fel­készülve. Ez a bőrelváltozás, betegség legyen példa arra, hogy amikor oki tényezők után nyomozunk, engedjük el a fantáziánkat. Inkább feleslegesen gondoljunk sok mindenre, és a felesleges gondolatokat a végén, miután célba értünk, jó szívvel el lehet hessegetni.

  #9
2017-11-14 10:45:00

Az ajkak sokirányú tevékenységét bonyolult, vér- és nyirokerekkel, ide­gekkel, finom mozgásra képes izomszövettel bőven ellátott, különleges irányokban elrendeződött kötőszöveti kötegekből kialakult egység teszi lehetővé, amelyet szervnek kell tekintenünk. Helytelenítenünk kell az aj­kak épségét kockáztató sebészi és kozmetikai beavatkozásokat, az ajkak vegyszeres kínzását.

  #10
2017-09-14 18:00:00

Naponta látunk ilyet, csak nem tűnik fel. Főleg ha idős, félénk tekintetű asszonyokat vizsgálunk, nem tulajdonítunk jelentőséget a bőrükön, főleg az alkarokon lévő, szabálytalan, csillag alakú, hegeknek látszó fehér foltoknak. Az irodalmi adatok szerint az 50 év feletti lakosság 12%-ánál megtalálhatjuk ezeket, ha keressük. Sze­rintem ritkábban. Ha megkérdezzük, hogy kerültek oda, a betegek kivétel nélkül arról panaszkodnak, hogy karjukat beütötték, azért vannak ott a „hegek”. Nőkön gyako­ribb az ilyen bőrelváltozás, férfiakon ritkáb­ban látható.

  #11
2017-07-17 17:00:00

Egy ötvenes éveiben járó, egyébként egészséges, jó általános állapotú férfi betegen a fizikális vizsgálat közben találta meg háziorvosa a képen látható elváltozást (1. ábra). A beteg az előzményekről sem­mit sem tudott mondani – a hátán kialakult léziót sem ő maga nem vette észre, sem a családtagjai nem hívták fel rá a figyelmét. Fájdalmat, kellemetlenséget, egyéb szub­jektív panaszt az elváltozás nem okozott.

  #12
2017-07-17 17:00:00

Az alábbi írás fő tanulsága, hogy a rendelkezésünkre álló modern vizsgá­lati módszerek mellett ne tétovázzunk igénybe venni olyan segítséget is, amely talán napjaink tankönyveiben nem is található meg. A fél- és kétoldali cimparánc, az időskori vagy magas koleszterinszintre utaló szaruhártyaív (arcus senilis) és az ezekhez hasonló sokféle „jövendölő jel” igénybevétele segítheti munkánkat. Ha felfigyelünk rájuk, ha ismerjük a jelentésüket.

hirdetés
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.