hirdetés

Dr. Füvesi Judit cikkei

  #1
2020-02-10 09:46:00

Az elmúlt 10 évben számos új betegségmódosító terápia (DMT, disease­modifying therapies) jelent meg. Jelenleg világszerte 12 törzskönyvezett DMT érhető el a relapszáló sclerosis multiplex (RMS) kezelésére, melyek az immunrendszer különböző útvonalait veszik célba.

  #2
0000-00-00 15:40:00

Bevezetés

Az elmúlt 10 évben számos új betegségmódosító terápia (DMT, disease­modifying therapies) jelent meg. Jelenleg világszerte 12 törzskönyvezett DMT érhető el a relapszáló sclerosis multiplex (RMS) kezelésére, melyek az immunrendszer különböző útvonalait veszik célba. Számos új DMT hatékonyabbnak bizonyult az interferon bétával vagy a glatiramer­acetáttal szemben az RMSbetegek fázis III klinikai vizsgálataiban. Bár lehetnek különbségek a relatív hatékonyságukban, kiegészítő összehasonlító klinikai vizsgálatok, különösen az orális DMT­k öszszehasonlító vizsgálatai szükségesek, hogy megerősítsék és számszerűsítsék ezt az állítást. Az orális DMT­k, mint a teriflunomid, a dimetil­fumarát és a fingolimod kényelmes alkalmazási módot biztosítanak, míg a peginterferon béta, az ocrelizumab és az alemtuzumab ritkább alkalmazást tesz lehetővé (kéthetenkénti, hathavonta és évente történő alkalmazás).

hirdetés
Legolvasottabb
Legtöbb hozzászólás
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.