hirdetés

osztályvezető főorvos, orvosigazgató, Országos Korányi Pulmonológiai Intézet, Budapest Dr. Temesi Gabriella cikkei

  #1
2021-03-11 23:33:00

A cikk összefoglalja az új gyógyszerkutatási irányokat. Ugyan a COVID-19 betegségnek még nincs hatásos oki gyógymódja, már vannak reménykeltő eredmények. A vírusellenes gyógyszerek gátolják a vírus szaporodását és a tüdősejtekbe történő bejutását, a korai vírusellenes kezelés csökkentheti a súlyos és kritikus esetek előfordulását. Súlyos COVID-19-tüdőgyulladásban a lehető legkorábban fontolóra kell venni a kortikoszteroidok rövid távú alkalmazását a citokinkaszkád gátlására és a progresszió megelőzésére. Jelenleg a SARS-CoV-2 karakterisztikáin alapuló antivirális stratégiákat a COVID-19 diagnosztizálására és kezelésére szolgáló protokollok szerint fogadják el: megelőzés, kontroll, diagnózis és terápia.

hirdetés
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.