hirdetés

JÁNVÁRY ZSOLT LEVENTE, LÖVEY JÓZSEF Országos Onkológiai Intézet, Sugárterápiás Központ, Budapest, cikkei

  #1
2021-10-13 11:55:00

A hasnyálmirigyrák kezelése jelenleg döntően a sebészi és a kemoterápiás ellátáson alapul. A sugárterápia alkalmazásával kapcsolatban az elérhető evidenciák és az irodalmi eredmények gyakran ellentmondásosak. Éppen ezért, ebben a lokalizációban különösen fontosak a sugárterápiás szakmai szervezetek által kidolgozott nemzetközi ajánlások. Számos tisztázatlan kérdésre várhatóan a folyamatban lévő vagy a közelmúltban lezárult, de még nem publikált tanulmányok eredményei fognak további válaszokat adni. A modern irradiációs technikák, mint a sztereotaxiás foton-sugárterápia vagy a ma még széleskörűen nem hozzáférhető részecsketerápia és MR-vezérelt sugárterápia ígéretes eredményeket mutatnak, csakúgy, mint az immunterápiával való kombináció.

hirdetés
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.