hirdetés

Prof. dr. Ludwig Endre cikkei

  #1
2016-05-12 13:00:00

Az otthon szerzett pneumónia az egyik leggyakoribb, a veszélyeztetett po­pulációban magas halálozással járó infekció. A közlemény a tüdőgyulladás mikrobiológiai diagnosztikájának és a biomarkerek használatának áttekin­tése után foglalkozik a ma javasolt antibiotikumok mellett a kezelés újonnan felmerült kérdéseivel, a kardiovaszkuláris komplikációkkal, a makrolidok és a kortikoszteroidok mint biomodulánsok terápiás szerepével.

  #2
2004-03-01 00:00:00

A különböző szülészeti és nőgyógyászati infekciók jelentőségét két sajátosság is aláhúzza: egyrészt gyakoriak, másrészt az akut fázis veszélyein túl súlyos késői klinikai következményekkel (pl. meddőség, méhen kívüli terhesség) is járhatnak. Az elmúlt évtizedekben jelentős előrelépés történt a fertőzések megértése terén, és eléggé egyértelműen kialakultak a diagnosztika és a kezelés alapelvei. E rövid áttekintés néhány fontos kórkép antimikróbás kezelésének legfontosabb szempontjait, valamint a legszélesebb körben alkalmazott antibiotikumok sajátosságait kívánja összefoglalni.

Általános alapelvek

  1. A hüvely és a méhnyak normál flórája 100-nál több baktérium-, vírus- és gomba-speciesből áll. A hüvelyi váladék normál flórájának csíraszáma 108–109/ml, melyen belül az anaerob:aerob arány 10:1. A normál flóra az életkorral, a szexuális aktivitással, a menstruációs ciklussal, illetve számos egyéb tényező hatására változik. A kismedencei infekció fellépéséhez a felső genitalis traktus barrierjeinek károsodása szükséges, ami lehetővé teszi a mikroorganizmusok felvándorlását a hüvelyből vagy a cervixből. Kismedencei gyulladás esetében a barriert károsító tényező a Chlamydia trachomatis vagy a Neisseria gonorrhoeae, melyek a cervicalis hengerhám károsítása révén nyitnak utat az alsó traktusban lévő mikroorganizmusok feljutásához. A szülészet-nőgyógyászati beavatkozásokhoz, illetve a szüléshez társuló fertőzések hasonló módon alakulnak ki, csak ott más tényezők játszanak szerepet a barrier károsításában. A normál kolonizáló flórában ritkán fordul elő Streptococcus pyogenes vagy Staphylococcus aureus (1. táblázat).
  2. Az infekciók döntő többsége polimikróbás (kevert) fertőzés, melyben Gram-pozitív coccusok, Gram-negatív pálcák, aerobok és anaerobok egyaránt előfordulhatnak.
  3. Az a tény, hogy az infekciók meghatározó többségét a hüvelyi normál flóra tagjai okozzák, érthetővé teszi, hogy a hüvelyváladék vagy a hüvelyváladékkal kontaminálódott minta tenyésztési eredménye – kevés kivétellel – igen csekély diagnosztikus értékű, ezért pusztán az ilyen módon nyert mikrobiológiai diagnózisra nem alapozhatjuk a terápiát. A kontaminációtól mentesen, punctióval nyert mintából vagy vérből kitenyészett kórokozót is úgy kell tekinteni, mint egyet a sok közül.
hirdetés
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.