hirdetés

Amy L. Stump, PharmD Terri Mayo, PharmD Alan Blum, MD cikkei

  #1
2007-02-01 00:00:00

A grépfrút a kiegyensúlyozott étrend egészséges alkotóeleme, de tudnunk kell róla, hogy hatással van számos gyógyszer metabolizmusára, s növeli a toxicitás és a mellékhatások valószínűségét. A grépfrúttal potenciálisan kölcsönhatásba lépő orális gyógyszerkészítmények jellegzetességei közé tartozik az intesztinális citokróm P450 3A4 izoenzim általi metabolizmus, a rossz biológiai hozzáférhetőség és a szűk terápiás tartomány. A fontos gyógyszerek közül kölcsönhatásba léphetnek a grépfrúttal például a sztatinok, az antiarrhythmiás szerek, az immunszuppresszív szerek és a kalciumcsatorna- blokkolók.Mindezek helyettesíthetők más szerekkel akkor, ha felmerül a grépfrút–gyógyszer kölcsönhatás veszélye. A másik lehetőség, hogy a beteg a grépfrútot a kezelés idejére más gyümölcsökkel – akár más citrusfélékkel – helyettesíti.

hirdetés
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.