hirdetés

Kölcsönhatások a grépfrút és a gyógyszerek között

A grépfrút a kiegyensúlyozott étrend egészséges alkotóeleme, de tudnunk kell róla, hogy hatással van számos gyógyszer metabolizmusára, s növeli a toxicitás és a mellékhatások valószínűségét. A grépfrúttal potenciálisan kölcsönhatásba lépő orális gyógyszerkészítmények jellegzetességei közé tartozik az intesztinális citokróm P450 3A4 izoenzim általi metabolizmus, a rossz biológiai hozzáférhetőség és a szűk terápiás tartomány. A fontos gyógyszerek közül kölcsönhatásba léphetnek a grépfrúttal például a sztatinok, az antiarrhythmiás szerek, az immunszuppresszív szerek és a kalciumcsatorna- blokkolók.Mindezek helyettesíthetők más szerekkel akkor, ha felmerül a grépfrút–gyógyszer kölcsönhatás veszélye. A másik lehetőség, hogy a beteg a grépfrútot a kezelés idejére más gyümölcsökkel – akár más citrusfélékkel – helyettesíti.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Amy L. Stump, PharmD Terri Mayo, PharmD Alan Blum, MD
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.